Schimbari masive in apararea Uniunii Europene. Care va fi strategia de aparare pentru urmatorii ani,...

"Europa trebuie sa isi intensifice baza industriala... Sunt o transatlanticista convinsa dar, in acelasi timp, trebuie sa construim o Europa puternica si ele merge mana in mana", a declarat von der Leyen intr-un panel la Conferinta de securitate de la Munchen.

Ea a spus ca propunerea urmareste sa mareasca cheltuielile pentru aparare, sa "cheltuiasca mai bine" in cazul achizitiilor comune si a acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum si o mai buna interoperabilitate intre fortele armate europene si, de asemenea, sa concentreze cheltuielile in Europa pentru a mentine "locuri de munca bune" pentru contribuabilii care platesc factura.

Ea a adaugat ca Ucraina trebuie sa fie integrata in programele de aparare ale Europei, deoarece Rusia "depaseste Ucraina" cu soldati si recurgand la "arme rapide si murdare produse in Coreea de Nord si Iran".

In ceea ce priveste asistenta financiara, von der Leyen a spus ca este in interesul Statelor Unite sa adopte un proiect de lege - in prezent blocat in Congres - pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, deoarece masura este simbolica pentru democratiile care se opun autocratilor.

"Nu este vorba doar de razboiul Rusiei in Ucraina si de incercarile lui Putin de a destabiliza democratiile, ci de toti ceilalti adversari autocrati pe care ii urmarim foarte indeaproape..., daca democratiile sunt unite, sunt hotarate, arata determinare".

Ea a mai spus ca, daca va fi realesa in functia de presedinta a executivului european, va crea noul post de comisar pentru aparare.

In luna februarie, UE a fost de acord sa ofere Ucrainei un nou pachet de asistenta in valoare de 50 de miliarde de euro in urmatorii patru ani, pe langa cele 88 de miliarde de euro deja cheltuite de cand Rusia a lansat invazia sa pe scara larga in Ucraina, in februarie 2022.

Comments