Schita – specie a genului epic. Trasaturi, definitie si autori de schite din literatura romana

Schita – specie a genului epic. Trasaturi, definitie si autori de schite din literatura romana

Schita – specie a genului epic. Trasaturi, definitie si autori de schite din literatura romana


Schita este specia literara in proza, de dimensiuni reduse, cu o actiune restransa la care participa un numar mic de personaje, unde se reda o intamplare scurta si simpla. Vezi ce trasaturi are schita si care sunt cei mai cunoscuti autori de schite din literatura romana.


Schita este specia literara ce apartine genului epic, de mica intindere, in care se relateaza un singur episod semnificativ din viata catorva personaje.


Principalele specii ale genului epic


Nuvela; Schita; Basmul; Romanul; Fabula.

Trasaturile schitei


Schita are un caracter dramatizant si de cele mai multe ori dialogurile pot fi mai importante decat naratiunea propriu-zisa; Are o actiune ce se desfasoara pe o durata scurta si are loc, in general, intr-un decor unic;Personajul principal din schita este caracterizat intr-o maniera stilizata, iar constructia este realizata din perspectiva unei trasaturi interioare; Din schita fac parte putine personaje; Modul predominant de expunere in schita este naratiunea imbinata cu dialogul: Intriga este simpla; Actiunea este redata intr-un stil concis.

Autori de schite din literatura romana


Autorul care, fara indoiala, a desavarsit acest gen in literatura romana este Ion Luca Caragiale. Operele sale au fost adunate in "Momente si schite", aparut in 1901.


Alti scriitori romani de schite:


Emil Garleanu; Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti.

Domnul Goe - schita de Ion Luca Caragiale


"Domnul Goe" de Ion Luca Caragiale este una dintre cele mai cunoscute schite din literatura romana. Este o creatie epica in proza, de mici dimensiuni in care Caragiale reda in mod satiric, cu ajutorul mijloacelor comicului, intamplari la care participa un numar mic de personaje, reprezentative din societatea contemporana.


Autorul isi exprima in mod indirect sentimentele de dezaprobare fata de comportamentul lui Goe si al familiei sale, prin intermediul actiunii si personajelor. Modul de expunere predominant in schita "D-l Goe" este naratiunea", iar naratorul relateaza intamplarile la persoana a III-a.


Comments