Sclavie moderna in Coreea de Nord: Un raport ONU dezvaluie exploatarea brutala a muncitorilor

Sclavie moderna in Coreea de Nord: Un raport ONU dezvaluie exploatarea brutala a muncitorilor

Sclavie moderna in Coreea de Nord: Un raport ONU dezvaluie exploatarea brutala a muncitorilor

Exploatarea muncitorilor nord-coreeni

Raportul, elaborat de Inaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, detaliaza cum locuitorii acestei tari izolate sunt controlati si exploatati printr-un sistem de munca fortata pe mai multe niveluri. Inaltul Comisar, Volker Tuerk, a descris in comunicatul sau suferintele provocate de munca fortata drept socante si inumane.

,,Aceste persoane sunt obligate sa munceasca in conditii intolerabile, adesea in sectoare periculoase, fara salarii, fara sa aiba de ales, fara posibilitatea de a pleca, fara protectie, fara ingrijiri medicale, fara concedii, fara hrana si fara adapost", a declarat Tuerk. Un numar mare de muncitori sunt batuti in mod regulat, iar femeile sunt constant expuse riscului de violente sexuale.

Marturii ale victimelor

Raportul ONU se bazeaza pe diverse surse, inclusiv 183 de interviuri realizate intre 2015 si 2023 cu victime si martori care au reusit sa fuga din Coreea de Nord si acum traiesc in strainatate. Una dintre victime a povestit: ,,Daca nu respectam cota zilnica, eram batuti si ratia noastra de hrana era redusa".

Aceste acuzatii nu sunt noi. Un raport istoric al ONU, publicat acum zece ani, documentase deja munca fortata alaturi de alte incalcari grave ale drepturilor omului in Coreea de Nord, inclusiv executii, violuri, tortura, infometare deliberata si detentia a 120.000 de persoane intr-o retea de lagare de prizonieri.

Tipuri de munca fortata

Raportul de marti s-a concentrat pe un sistem institutionalizat cu sase tipuri diferite de munca fortata, inclusiv in detentie si in timpul serviciului militar obligatoriu de minimum 10 ani. Alte forme de munca fortata includ locurile de munca obligatorii atribuite de stat si participarea la ,,brigazi de soc" revolutionare sau grupuri de cetateni fortati sa efectueze munca fizica grea, adesea in constructii si agricultura.

Exista si alte forme de mobilizare fortata, precum trimiterea de muncitori in strainatate, o sursa de valuta controlata foarte strict. Sistemul ,,actioneaza ca un mijloc ce permite statului sa controleze, sa supravegheze si sa indoctrineze populatia", subliniaza ONU. In unele cazuri, nivelul de control, tipul de tratament si nivelul de exploatare a persoanelor supuse muncii fortate pot fi comparate cu ,,proprietatea", ceea ce ar putea ,,constitui o crima impotriva umanitatii".

Conditii inumane in locurile de detentie

Cele mai grave preocupari vizeaza locurile de detentie, unde victimele muncii fortate sunt obligate sa lucreze sub amenintarea violentei fizice si in conditii inumane. Dupa finalizarea studiilor sau a serviciului militar, fiecare nord-coreean este repartizat la un loc de munca de catre stat, care dicteaza si locul in care trebuie sa traiasca. Acest sistem indeplineste toate criteriile unei ,,munci fortate institutionalizate".

ONU indeamna Coreea de Nord ,,sa puna capat muncii fortate sub toate formele sale", ,,sa puna capat sclaviei si practicilor sclavagiste" si ,,sa aboleasca recurgerea la munca minorilor". Organizatia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU sa implice Curtea Penala Internationala pentru a aborda aceste crime impotriva umanitatii.

Comments