Scrisoare deschisa. A retrocedat Videanu, e jale acum

Scrisoare deschisa. A retrocedat Videanu, e jale acum

Miscarea civica ,,Aici a fost o padure / Aici ar putea fi o padure” a trimis marti, 17 septembrie, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului, semnata si de alte ONG-uri, prin care atrage atentia asupra ,,situatiei foarte grave” a terenului retrocedat din parcul IOR si cere protectia autoritatilor pentru acesta.

Redam mai jos textul scrisorii:

In atentia:

Domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Romaniei si presedinte PSD,

Domnului Nicolae Ciuca, presedinte PNL,

Domnului Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania,

Doamnei Mara Roman, Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania,

Doamnei Alexandra Bocse, consilier de stat la Administratia Prezidentiala,

Stimate doamne, stimati domni,

Va aducem in atentie cazul tragic al celor 12 ha din Parcul IOR, retrocedate in 2005 prin DISPOZITIILE nr 4333 si 4334 / 2005 emise de primarul general Adriean Videanu, cu referire la situatia generala a spatiilor verzi retrocedate.

Situatia acelui teren este o crima de mediu care se intampla in mijlocul unui oras dintre cele mai poluate, desfasurata fara nici un fel de rezerve sub ochii tuturor locuitorilor, un ecocid ce pune in pericol nu doar mediul, ci insasi viata locuitorilor.

Pe toata perioada anului, bucurestenii sufera, major, de pe urma poluarii si a lipsei spatiilor verzi. In zona retrocedata a parcului IOR periodic se declanseaza incendii. Pe acest teren, inca din anii 1967 a inceput amenajarea lui ca parc, ca spatiu verde dedicat locuitorilor din cartierele Titan-Balta Alba si tuturor bucurestenilor.

In ultimii 3 ani insa, au avut loc deja peste 30 de incendii, afectand o suprafata ce depaseste 6 ha de parc. 1 Pe 9 septembrie s-a dat foc in parc de 3 ori, ultimele doua focuri fiind declansate la distanta de 100 de metri de prezenta politiei de la sectia 12 si a pompierilor.

Cu totii stim, autoritati si cetatenii, ca nu poate fi vorba de coincidente. Frecventa, incidenta lor si urmele burghielor de la baza trunchiului prin care s-au turnat substante otravitoare (documentate de presa si cetateni), duc la concluzia ca dezastrul ecologic de pe teren e voit si serveste intentiei proprietarilor de a distruge spatiul verde pentru ca ulterior sa poata invoca faptul ca este un teren viran pe care sa se poata construi. Mai mult chiar, profitand de incendiile petrecute, in acest moment se taie cu drujba copaci inca pe jumatate vii.

Se incearca astfel evitarea prevederilor art 71 din OUG 195/2005, pentru protectia mediului, care nu permite schimbarea de destinatie a unui teren amenajat ca spatiu verde chiar daca nu figureaza ca atare in documentatiile urbanistice.

In acest moment, 12 ha de spatiu verde retrocedat au nevoie de luarea unor masuri urgente de protejare a lor prin institutiile abilitate.

Constatam, cu tristete, ca institutiile de control, cu referire speciala la Garda de Mediu, nu intervin pentru stoparea dezastrului, interpretand gresit, sau voit, prevederile legislatiei de mediu, si nu credem ca este vorba de nestiinta. Raspunsurile Garzii de mediu si ISU arata lipsa de responsabilitate fata de arderile petrecute si pericolul pe care acestea le reprezinta pentru vegetatia parcului si a locuitorilor ce il traverseaza.

Va cerem asadar, luarea de urgenta a unor masuri care sa responsabilizeze Garda de Mediu: mobilizarea GNM pentru constatarea distrugerilor de pe teren si amendarea responsabililor/proprietarilor. Daca este necesar, sanctionarea GNM pentru modul iresponsabil in care a gestionat si protejat spatiul verde din zona retrocedata a parcului IOR.

Stim ca gruparile imobiliare sunt foarte puternice, ele putand influenta diferite paliere legislative.

In prezent, in Parlament sunt supuse aprobarii proiecte de legi, Codul urbanismului, Legea spatiilor verzi, care ar permite dezvoltari imobiliare pe spatiile verzi retrocedate, amendamente sustinute puternic de dezvoltatorii imobiliari.

Intr-un context in care bucurestenii sufera acut de poluare si de efectele crizei climatice si a incalzirii globale, intr-un context in care in ultimele luni se inregistreaza temperaturi record si anul 2024 e declarat cel mai cald an din istorie, intr-un context in care suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor ramane infim de mica (8mp), mult sub standardele impuse de legea pentru protectia mediului si recomandarile OMS de 50 mp/cap de locuitor, (situatie care duce la cresterea galopanta a numarului de imbolnaviri si decese, imbolnaviri ce pun mari presiuni pe bugetul sanatatii), este cat se poate de importanta conservarea spatiilor verzi din care acest teren de 12 ha, binecunoscut pentru biodiversitatea specifica, un spatiu verde vital pentru sanatatea orasului si a locuitorilor sai.

Va inaintam aceasta scrisoare prin care locuitorii cartierului, cetatenii Bucurestiului, activistii si grupurile civice de mediu cer luarea de masuri urgente in ceea ce priveste protejarea REALA a zonei retrocedate a parcului IOR prin masuri de PREVENIRE a incendiilor si aplicarea corecta a legislatiei de mediu si desigur, stoparea oricaror modificari legislative care ar permite dezvoltari imobiliare pe spatiile verzi, indiferent de forma lor de proprietate.

Solicitam intrevederi cu Presedintii partidelor aflate la guvernare pentru discutii amanuntite pe problema spatiilor verzi si urbanismului.

Facem referire si la declaratiile Prim-ministrului Romaniei, domnul Marcel Ciolacu, la congresul PSD din 24 august, 2024 ati declarat: ,,Vreau sa fiu clar: sustin neconditionat protejarea spatiilor verzi! Am sustinut centura verde a Bucurestiului si Via Transilvanica…… Trebuie sa schimbam legile in beneficiul oamenilor pentru a putea reconstrui aceste spatii verzi.” si ale Ministrului mediului, domnul Mircea Fechet, care a declarat pentru Agerpress, in 20 iulie 2023 „In conditiile in care suprafata medie de spatiu verde pe cap de locuitor din Bucuresti este sub recomandarea Uniunii Europene, de 26 de metri patrati pentru fiecare cetatean, si mult mai mica decat recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de 50 de metri patrati, este clar ca solutia este crearea sau macar conservarea spatiilor verzi, nicidecum eliminarea lor. Ca ministru al Mediului, sustin protejarea spatiului verde, mai ales cand este vorba despre un parc situat in inima Capitalei, un oras si asa sufocat de trafic si poluare”.
Avand in vedere ca cele 12 ha de teren reprezinta o zona de risc atat pentru mediu cat si pentru locuitorii cartierului va cerem imperios sa veniti cu intreaga forta a statului de drept pentru a opri incendiile si sa abilitati institutiile statului (GNM, APM Bucuresti, consiliul si primaria S3, Politia Locala si Municipala) responsabile sa ia masuri pentru PREVENIREA lor in baza legii 307/2006.

Acest fapt ar garanta pastrarea vegetatiei, protectia mediului si a cetatenilor orasului si ar garanta exercitarea dreptului nostru la un mediu sanatos prevazut in constitutia Romaniei art 35.

Suntem cetateni ai acestui oras si locuitori ai cartierului, am copilarit in parcul IOR, ne-am plimbat copiii sau nepotii pe aleile lui, suntem toti cei care STIU ca acest loc a fost un parc construit de bunicii nostri pentru nepotii nostri, suntem toti cei care vrem ca acest loc sa ramana un parc, asa cum a fost dintotdeauna.

Daca in 2013 ne-am strans 400 de oameni ca sa protestam pentru apararea parcului, iar in 2023 peste 1500 de oameni, au urmat zeci de lanturi umane si proteste aproape zilnice la marginea dintre ce e distrus si ce a ramas viu. In mediul online (prin petitia GreenPeace) am strans peste 20000 de semnaturi prin care ne-am exprimat dorinta de a reintregi parcul IOR. Prin toate aceste actiuni ne-am dorit sa ne facem vocea auzita.

Va cerem sa reprezentati interesele cetatenilor orasului si sa asigurati cadrul prin care dorintele lor sunt respectate si vocile lor auzite.

Ne rezervam dreptul de a protesta saptamanal in fata sediilor partidelor aflate la guvernare, a Guvernului si ale institutiilor abilitate cu controlul si stoparea acestor actiuni distructive cu consecinte deosebit de grave asupra sanatatii populatiei.

Va rugam sa ne trimiteti un raspuns cat mai urgent.

&

Foto Arhiva

The post Scrisoare deschisa. A retrocedat Videanu, e jale acum appeared first on Cotidianul RO.

Comments