Se cere demisia presedintelui AEP, Toni Grebla, dupa ce datele personale ale expertilor electorali a...

"Toni Grebla, unealta lui Ciolacu la sefia AEP, si-a demonstrat inca o data incompetenta, declara liderii Aliantei Dreapta Unita Catalin Drula, Eugen Tomac si Ludovic Orban. Cei trei presedinti de partide subliniaza ca incidentul nici macar nu a fost o bresa de securitate si demonstreaza pura incompetenta a unei institutii capturate politic si manageriata prost", se arata intr-un comunicat de presa transmis, sambata, de USR.

Potrivit sursei citate, datele personale, inclusiv codul numeric personal, a peste 1.300 de persoane din corpul expertilor electorali au fost dezvaluite timp de cateva ore, dupa ce aceste informatii au fost trimise de Autoritatea Electorala Permanenta pe o adresa de e-mail gresita.

"Toni Grebla, omul numit de PSD la sefia AEP, trateaza cu superficialitate datele personale ale unor cetateni romani, experti electorali, care ar urma sa conduca sectiile de vot din tara. La 72 de ore de la incident, Toni Grebla nu doar ca nu intelege gravitatea situatiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate in presa, datele cui au fost expuse, avertizeaza liderii Aliantei Dreapta Unita. Intr-un an cu patru randuri de alegeri, Autoritatea Electorala Permanenta, institutia care rolul de a supraveghea procesul electoral si de a se asigura de integritatea acestuia, nu poate fi condusa de Toni Grebla. Alianta Dreapta Unita solicita demisia lui Toni Grebla de la conducerea Autoritatii Electorale Permanente", scrie in comunicat.Date personale a peste 1.300 de experti electorali - CNP si domiciliul - au putut fi accesate, pentru cateva ore. Autoritatea Electorala Permanenta a declansat o ancheta interna.

Potrivit HotNews, incidentul s-a produs joi, iar scurgerea de informatii a fost raportata, vineri, Autoritatii Nationale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

Potrivit informatiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul expertilor electorali a fost dezvaluit.

Presedintele AEP, Toni Grebla, a declarat, pentru sursa citata, ca, dintr-o "eroare", intr-un judet lista nu a fost trimisa pe mailul securizat, cum ar fi trebuit, ci pe un alt mail.

"Timp de o ora, a stat afisat si a putut sa fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30-35 de persoane, unii au intrat de doua ori, au putut sa vada lista. Nu stim daca au fost luate capturi sau doar a fost accesata pagina", a adaugat oficialul AEP.

Potrivit acestuia, mesajul a fost sters de pe mailul destinat "publicului mai larg" si s-a facut o ancheta interna.

"Nu este o bresa de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au aparut CNP-ul si domiciliul. Credem ca acest mail a fost accesat de cei interesati de cei interesati sa vada daca se regasesc pe lista. Nu cred ca cineva a facut o captura ca sa foloseasca datele cu caracter personal. Eu am obligatia sa anunt Autoritatea pentru Protectia Datelor cu caracter personal", a fost pozitia lui Toni Grebla pentru HotNews.ro.

La final, seful AEP a spus ca "regreta incidentul, dar oameni suntem cu totii".

Comments