Se complica situatia politica

Se complica situatia politica

Care orice politician care isi urmareste visul, Klaus Iohannis bate fierul cat este cald. Incurajat de victoria la referendum, relativ multumit de rezultatele obtinute de PNL, presedintele se grabeste sa faca toate demersurile pentru transpunerea in Constitutie a celor doua intrebari de la referendum. In acest sens la Controceni a inceput seria de consultari cu partidele parlamentare. Prima intalnire, dupa cum era de asteptat, a avut-o cu PNL.

Au urmat celelalte partide, insa importat este modul in care a decurs consultarea cu PSD. Nimic iesit din comun. Fara Liviu Dragnea PSD este ca o mancare necondimentata. Fostul lider al PSD, dupa cum se poate constata, mai mult vorbea decat facea. Mult zgomot pentru nimic au fost si mult disputatele modificari ale legilor justitiei. Nu s-au facut operatii pe cord deschis, nici pe creierele care au nascocit „statul paralel” sau protocoalele secrete.

Tragand linie si socotind corect, in timpul domniei lui Liviu Dragnea nu s-au facut atat de multe modificari incat etapa sa poata purta numele celui care a condus PSD cu mana de fier. Efectele politicilor in domeniul justitiei promovate de fostul presedinte al Consiliului Judetean Teleorman dispar ca si cand n-ar fi fost niciodata. Raman in schimb efectele de ordin economic. Aici consecintele par sa fie pe termen lung. Eliminarea din schema de functionare a guvernului a lui Darius Valcov, a oamenilor presupusi a fi ai lui Dragnea de la ANAF, de la CNAS, este o dovada certa a amestecului fostului presedinte PSD in activitatea guvernului.

In mod normal presedintele ar trebui sa analizeze acest aspect si sa propuna solutii. Agenda lui Klaus Iohannis are alte prioritati. Am spune de ordin electoral. El isi continua campania electorala. Cheama partidele la consultari pe tema intrebarilor de la referendum. Pretentia lui este cunoscuta. Vrea ca odata cu alegerile prezidentiale sa aiba loc un nou referendum, unul prin care sa fie modificata Constitutia astfel incat guvernul sa nu mai poata emite ordonante de urgenta pe tema amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie.

In acelasi timp PNL a inceput o sustinuta campanie prin care se cere plecarea guvernului PSD-ALDE. Presupunand ca guvernul va cadea in urma motiunii de cenzura, un guvern de dreapta nu va emite ordonante de urgenta in domeniul Justitiei. Atunci de unde atata graba? Mai bine se asteapta schimbarea de guvern si viitorul guvern sa puna in practica rezultatul referendumului. Ce rezulta de aici< ca presedintele nu are incredere in victoria unei motiuni de cenzura initiate de PNL si sustinute de toate partidele de opozitie. Mai departe, urmand acest rationament, daca nu crezi in succesul unei motiuni de cenzura rezulta ca PSD si ALDE nu sunt definitiv infrante. Cele doua partide sunt capabile de un reviriment? Din moment ce la Camera Deputatilor PSD si ALDE au reusit sa-si impuna candidatul pentru functia de presedinte, in locul lui Liviu Dragnea, inseamna ca mai au majoritatea. Daca la Senat s-a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Calin Popescu Tariceanu inseamna ca si in Camera Superioara a parlamentului PSD-ALDE au majoritate. Deci s-a ajuns de unde s-a pornit. In consecinta actiunile presedintelui Iohannis au sens, sunt justificate din punct de vedere politic. Lupta politica nu a ajuns la final. PSD este capabil sa se reinventeze, iar PNL se vede obligat sa lupte mai departe cu aceeasi indarjire. Mai mult, s-a deschis un al doilea front. Ca a treia forta politica, USR-PLUS este indrituita sa pretinda mai mult decat sa fie o masa amorfa care-l sustine pe Klaus Iohannis si accepta rolul de secund al PNL.

Alianta 2020 USR-PLUS simte ca acum este momentul sa forteze lucrurile si isi pregateste terenul pentru alegerile urmatoare. Va avea un candidat prezidential,si pornind de la rezultate se va consolida pe scena politica la urmatoarele alegeri locale printre fortele politice de prima marime. Ii poate pretinde cineva sa stea in linia a doua? Nici vorba.

Comments