Se intelege ceva din aceasta campanie electorala?

Se intelege ceva din aceasta campanie electorala?

& Au trecut trei saptamani de la inceperea campaniei electorale. A mai ramas o saptamana. |inand seama de conditiile in care candidatii partidelor sunt obligati sa-si promoveze proiectele, opiniile lor au ajuns foarte greu la alegatori.

Lipsa intalnirilor directe, fata-n fata, se resimte din plin. Fara mitinguri electorale, fara serbarile obisnuite, nu s-a creat o atmosfera specifica marilor competitii electorale.

Din cauza atmosferei sumbre datorata cresterii numarului de infectari de la o zi la alta, a deceselor, a crizei din spitale, lipseste si spiritul competitiv, fara de care competitia electorala pare fara viata.

Ca niciodata, apar putine si nesemnificative sondaje. Parca toate partidele s-ar multumi cu rezultatele pe care cred ele ca le vor obtine, indiferent de modul in care se desfasoara campania.

Adevarul este ca nu exista alegeri parlamentare cu un final cunoscut suta la suta. De ce, de pilda, PNL este considerat& favoritul alegatorilor, indiferent de ce se intampla, indiferent de modul in care guverneaza?

PSD, pana la urma ramane tot un partid mare. La aceste alegeri social democratii nu se prezinta decat formal, fara convingerea ca ar putea castiga aceste alegeri. Putinele sondaje aparute arata o diferenta intre PNL si PSD aproape de limita marjei de eroare.

Care sa fie motivul lipsei de mobilizare a PSD? La prima vedere s-ar parea ca social democratii s-au impacat cu ideea ca vor intra in opozitie, dat fiind faptul ca presedintele Iohannis a declarat si declara zi de zi ca nu va nominaliza in nicio situatie un premier de la PSD.

Este si acesta un motiv, dar adevarata cauza a demobilizarii partidului lui Marcel Ciolacu tine de inabilitatea liderului de a avansa ideea unei aliante post-electorale capabila sa preia guvernarea.

Niciodata stanga nu a fost atat de divizata. Mare parte din vina o poarta Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu. Amandoi fug de PSD ca de pandemie.

PMP, de exemplu, se prezinta ca viitor partener de guvernare al PNL. Pro Romania nu face acest lucru, desi Ponta lasa sa se inteleaga ca are in vedere o mare unificare a stangii.

& La un moment dat s-a vorbit despre o posibila alianta PSD-USR. Social democratii s-au grabit sa infirme zvonul. Se cunosc bunele relatii pe care care PSD le-a avut de-a lungul timpului cu UDMR. Cele doua formatiuni se ignora reciproc, nu colaboreaza nici macar in culise.

Este adevarat ca nici pe dreapta nu se anunta o mare coalitie. Relatiile dintre PNL si USR seamana cu raportul dintre pisica si cainele care au acelasi stapan, dar nu mor unul de dragul celuilalt.

De regula cainele si pisica din aceeasi curte se imprietenesc, se joaca intre ei. Nu este cazul celor doua formatiuni politice, totusi, amandoua de dreapta. Poate tocmai din acest motiv nu se inteleg, considerand ca se& bat pe acelasi bazin electoral.

Urmand recomandarile responsabililor cu masurile de limitare a pandemiei, partidele par sa fi intrat intr-o autoizolare benevola. Fiecare merge intr-o directie, fara sa-i pese in ce directie se indreapta celelalte partide.

Autoizolarea din campanie, lipsa de dialog, s-ar putea mentine si in viitorul parlament. Presupunand ca vor depasi pragul electoral PNL, PSD, USR, Pro Romania, PMP si UDMR, practic aceleasi partide care formeaza actualul parlament, se pune intrebarea cum vor ajunge la un numitor comun pe problemele foarte importante ce isi asteapta rezolvarea?

Pentru trecerea cu bine din criza sanitara este nevoie de un front comun al tuturor partidelor politice. Pentru repornirea economiei este nevoie de un program complex care sa nu fie obstructionat de opozitie, oricare ar fi aceasta.

Daca atmosfera din parlament va fi la fel de tensionata ca in acest an electoral, moralul natiunii va fi la pamant.

& Este greu de anticipat ce va fi dupa pandemie. Sau, si mai tragic, cum va lovi urmatorul val de pandemie. La fel de greu de anticipat este si ce va fi dupa alegerile din 6 decembrie.

Multe lucruri extrem de importante pentru populatie nu sunt explicate in campanie pe intelesul populatiei.

Nici nu pot fi explicate pentru ca atat partidele in ansamblul lor, cat si fiecare candidat in parte, nu au nicio idee despre ce se va intampla in viitorul apropiat.

In confruntarea dintre om si virus, pana acum se poate spune ca virusul a iesit invingator.

In confruntarea dintre PNL si PSD pana acum par ca ambele partide au pierdut ceva. Poate priza la public?

The post Se intelege ceva din aceasta campanie electorala? first appeared on Informatia Zilei.

Comments