Se misca lucrurile in PNL

Se misca lucrurile in PNL

Ciclul de cate patru ani pentru un mandat legislativ pare sa nu mai fie un criteriu pentru guvernare. Ultimul mandat intreg l-a avut premierul Calin Popescu Tariceanu, intre 2004-2008.& Emil Boc, urmatorul prim ministru nu a reusit sa-si duca mandatul pana la capat. A cazut in februarie 2012 in urma unor proteste de strada. Efemerul guvern Mihai Razvan Ungureanu nu a reusit sa se mentina nici macar un capat de mandat, pana la alegerile parlamentare, cazand in urma unei motiuni de cenzura.

Cu o majoritate parlamentara de aproape 70%, guvernul Victor Ponta a cazut dupa trei ani de mandat, tot in urma unor proteste de strada. Rolul presedintilor este semnificativ, nu insa si determinant. Guvernele PDL au cazut cand era presedinte Traian Basescu, iar Calin Popescu Taricenau s-a mentinut la guvernare cu un presedinte ostil, dar si cu o fragila sustinere parlamentara.

Asa stau lucrurile si in prezent. Despre presedintele Klaus Iohannis nu se poate spune ca s-a impacat cu ideea unui guvern PSD. Nici PSD nu este partidul care sa se dea la o parte datorita unor principii sau sicanari dinafara. Nu se poate spune nici despre PNL ca s-a consolat cu scorul obtinut la ultimele algeri parlamentare si va astepta trecerea celor patru ani fara sa se gandeasca la guvernare.&

Lucrurile se misca in PNL mai rapid si pentru ca se apropie congresul in care se va alege noua conducere. De la fuziunea cu PDL, partidul nu a avut un lider. A avea o conducere bicefala, a avea doi copresedinti, este identic cu a nu avea niciun lider. Vasile Blaga, recunoscut ca bun organizator, ca secretar general si sef de campanie electorala,& nu a reusit sa convinga ca presedinte. Alina Gorghiu nici pe atata. Dupa scoaterea lui Blaga pe linie moarta in urma unor probleme penale, concentrand conducerea interimara intr-o singura mana, a doamnei Raluca Turcan, iarasi nu se dovedeste a fi o solutie promitatoare. PNL continua sa bata pasul pe loc. Nici nu urca, nici coboara, nici nu-si bate boii de-i omoara, vorba unei taraganate doine romanesti.

Cat de importanta este personalitatea unui lider pentru un partid? Depinde soarta PNL exclusiv de liderul pe care nu-l are sau formatiunea in sine, rezultata in urma unei fuziuni, este de asa natura incat nu reuseste sa convinga electoratul ca este o reala alternativa la guvernarea PSD? Lentoarea de la nivel central s-a insinuat in fiecare organizatie judeteana, in timp ce inactivitatea de la nivelul conducerilor judetene s-a extins la nivelul fiecarei organizatii locale. PNL pare azi mort, dar neingropat. Nimeni nu ia in serios luarile de pozitie ale conducerii centrale, iar organizatiile din teritoriu asteapta semnale de la centru, in cele mai multe cazuri nefacand nimic. Pe pilda cine stie cine este presedintele organizatiei judetene PNL Satu Mare? Cine l-a vazut vreodata luand o pozitie, spunand doua vorbe despre problemele cu care se confrunta comunitatea? Fara un lider viu, comunicativ, un partid este mut, surd si orb. La ce i-au folosit PNL Satu Mare faptul ca a obtinut ambele functii de vicepresedinte al consiliului judetean? Dam acest exemplu pentru ca este definitoriu pentru intreaga tara, pentru imaginea PNL la nivel national.

Dar, asa cum spuneam, PNL incepe sa se miste. In ce directie? Campania interna este amortita. Ludovic Orban o mai invioreaza, insa el fiind un vesnic pretendent la functia de presedinte al PNL, nu prea este luat in serios. Nu se simte ca partidul este in campanie interna, nu atrage atentia printr-un program care sa-l califice pentru pozitia de principala forta politica si reala alternativa de guvernare.

Comments