SE SCHIMBA LUMEA – Presedintele Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului Israel

SE SCHIMBA LUMEA – Presedintele Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului Israel

SE SCHIMBA LUMEA – Presedintele Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului Israel

SE SCHIMBA LUMEA Presedintele american, Donald Trump, a anuntat, miercuri seara, ca recunoaste orasul Ierusalim drept capitala a Israelului, afirmand ca decizia constituie ,,o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian.

Donald Trump a argumentat ca in ultimele decenii presedintii Statelor Unite au evitat, din diverse ratiuni, sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului.

,,Fiecare presedinte american a refuzat sa mute Ambasada SUA la Ierusalim si sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului, considerand ca amanarile vor contribui la avansarea procesului de pace. Insa, dupa 20 de ani, constat ca nu ne apropiem de obtinerea pacii" intre Israel si palestinieni, a afirmat Donald Trump.

,,Am decis ca a venit momentul sa recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului", a declarat presedintele Statelor Unite, argumentand ca hotararea sa marcheaza ,,o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian. ,,Alti presedinti americani au facut aceasta promisiune in campanie, dar nu au onorat-o. Astazi, eu onorez promisiune", a subliniat Donald Trump.

Liderul de la Casa Alba a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat sa initieze pregatirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

,,Consider ca aceste decizii sunt in sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii si in sensul continuarii eforturilor de pace intre Israel si palestinieni. (...) Orasul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administratiei mele pentru procesul de pace. Vom obtine pacea, pacea nu este niciodata imposibil de obtinut", a subliniat Donald Trump, indemnand liderii din Orientul Mijlociu sa initieze eforturi active pentru pace.

Problema Ierusalimului

Pozitia comunitatii internationale privind Ierusalimul nu s-a schimbat prea mult in ultimii 70 de ani. Planul de partajare votat de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, la 29 noiembrie 1947 prevede crearea unui ,,corpus separatum" plasat sub un regim de administrare internationala. Istoria, totusi, a decis altfel, deoarece Ierusalimul a fost impartit la sfarsitul primului razboi arabo-israelian (1948-49).

Partea vestica a fost cucerita de tanarul stat Israel, care a decis repede sa faca din aceasta parte a Ierusalimului, capitala. In ceea ce priveste jumatatea de est, unde se afla Orasul Vechi si locurile sfinte ale celor trei religii monoteiste (Zidul Plangerii, Biserica Sfantului Mormant si Moscheea al-Aqsa), este administrata provizoriu de Iordania. Dar marea majoritate a comunitatii internationale persista sa nu recunoasca nici o suveranitate asupra orasului, multe tari instalandu-si ambasadele lor in Israel la Tel Aviv.

Razboiul de sase zile, care a opus in iunie 1967 statului evreu vecinilor sai arabi, a schimbat din nou situatia. Dupa trei zile de lupta, armata israeliana a cucerit nu numai Sinaiul, Cisiordania si Gaza, ci si Ierusalimul de Est. Guvernul a decis curand sa aplice aici legea israeliana.

In iulie 1980, Knesset-ul (parlamentul israelian) a adoptat o lege fundamentala, transformand orasul in capitala ,,unificata si indivizibila" a statului. Cladirile administrative au fost transferate in partea estica a orasului, iar vaste cartiere de colonizare au fost dezvoltate. Dar Europa si Statele Unite au continuat sa considere aceasta miscare a Israelului ca fiind neconforma cu dreptul international. De aceea au refuzat pana acum sa-si transfere reprezentantele diplomatice.

De la Acordurile de la Oslo, exista un consens larg ca Ierusalimul de Est este destinat sa devina capitala unui viitor stat palestinian. Negocierile au fost initiate in aceasta directie la inceputul anilor 2000, dar s-au incheiat. Liderii coalitiei de dreapta care se afla la putere in Israel sunt ostili ideii de a renunta la o parte a orasului. Recunoasterea statutului sau de capitala de catre Statele Unite este, din punctul lor de vedere, o victorie. Pentru palestinieni inseamna sfarsitul visului lor de independenta.

The post SE SCHIMBA LUMEA – Presedintele Trump recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului Israel appeared first on actualmm.ro.

Comments