Sebastian Burduja: ,,Nu exista un risc asupra echilibrului sistemului energetic national"

Sebastian Burduja: ,,Nu exista un risc asupra echilibrului sistemului energetic national"

Sebastian Burduja: ,,Nu exista un risc asupra echilibrului sistemului energetic national"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, dupa Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat in contextul caniculei, ca nu exista un risc asupra echilibrului sistemului energetic national, sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi, ci doar anumite probleme strict locale. El a precizat ca ministerul cauta solutii sa creasca productia hidro, pe varfurile de consum, mai ales seara. Faptul ca suntem in aceasta situatie in care mai cautam 50 de megawati aici, 20 de megawati dincolo, este consecinta unor decenii in care statul nu a investit in sectorul energetic, a aratat Burduja.

"Am participat la sedinta comandamentului de vara, tocmai pentru ca avem de-a face cu o situatie deosebita din punctul de vedere am conditiilor meteorologice. Oameni cu experienta foarte indelungata in sectorul energetic au spus ca este atipic, ca sa fiu delicat, sa ai zi dupa zi temperaturi de peste 40 de grade, si pentru luna iulie, mai ales, aceasta perioada de canicula prelungita este cu totul si cu totul speciala", a spus ministrul Energiei, dupa sedinta.

Sebastian Burduja a aratat ca au discutat, in sistemul energetic national, pe doua paliere, pe de o parte din perspectiva consumului si a productiei, sa se asigure ca fac to ce e posibil pentru a acoperi din productia interna si pe de alta parte, de a se asigura ca retelele de transport si energie electrica sunt in buna stare de functionare, ca tranformatoarele sunt intretinute cu grija si echipele de interventie sunt in teren, pentru ca eventualele avarii punctuale, locale, sa fie rezultate in cel mai scurt timp.

Ministrul a precizat ca are toata increderea in specialistii de la Transelectrica si Dispeceratul Energetic National, in operatorii de distributie.

"Toti m-au asigurat ca nu exista un risc asupra echilibrului sistemului energetic national, sau riscul unor avarii generalizate, pe zone largi. Pot aparea, din cauza temperaturilor ridicate, anumite probleme strict locale si sunt convins ca le putem rezolva rapid, spre deosebire de sezonul rece, cand accesibilitatea catre retele este mult mai greoaie decat in aceste zile", a completat ministrul.

Ministrul Energiei a mai anuntat ca au reusit, prin eforturile din ultimele zile, sa creasca productia de energie cu aproximativ 400 de megawati.

"Cautam in continuare solutii sa crestem, mai ales pe perioadele delicate, varfurile de consum de seara, unde inregistram un deficit si preturi ca atare pe piete, sa crestem productia hidro. Desi este un an secetos, avem un grad de umplere satisfacator, peste 80% in lacurile de acumulare. Cam doua treimi din productia hidro este pe curs de apa si debitele sunt reduse iar debitul Dunarii este in scadere", a mai afirmat Burduja.

Ministrul Energiei a precizat ca se preconizeaza o luna august deosebit de calduroasa si in general, istoric vorbind, si luna septembrie este secetoasa.

"Ca urmare a acestor factori, trebuie sa fim prudenti in a folosi capacitatea din lacurile de acumulare, acum, in luna iulie, cand mai avem doua luni si ceva de seceta in Romania si trebuie sa pregatim si sezonul rece, unde trebuie sa intram cu un procent de umplere satisfacator", a tinut sa arate Sebastian Burduja.

Ministrul a afirmat ca cei de la Transelectrica au amanat anumite lucrari asupra retelei, pentru a avea o disponibilitate maxima la noi in tara.

Burduja a declarat ca importante sunt si interconexiunile cu tarile vecine.

"Daca nu am fi avut aceste conexiuni, cu siguranta, preturile ar fi fost mult mai mari, desi in spatiul public s-a spus ca importurile duc la cresterea preturilor, este un neadevar. Faptul ca avem acces la energie de import a pus presiune in scadere pe preturi, deci este un lucru bun", a completat Burduja.

"Faptul ca suntem in aceasta situatie in care mai cautam 50 de megawati aici, 20 de megawati dincolo, este consecinta unor decenii in care statul nu a investit in sectorul energetic. Au fost in 34 de ani, e foarte usor sa facem un calcul, cele doua unitati de la Cernavoda, pornite inainte de Revolutie, avem ceva megawati in hidrocentrale, putini, si o investitie privata la Brazi, mai semnificativa, plus ce s-a facut pe regenerare", a explicat Sebastian Burduja, aratand ca "statul si-a injumatatit capacitatea de productie"

"Cand am venit la minister si am spus ca trebuie facut proiectul Tarnita-Lapustesti , nu putini au fost cei care mi-au spus ca nu se poate. Vedem astazi ce important ar fi fost ascest proiect, am spus si saptamana trecuta ca trebuie declarat de importanta strategica nationala sa putem deroga de la orice prevederi, atat cat din se permite in constrangerile actuale, si sa putem avea aceasta capacitate de echilibrare a sistemului", a mai spus Burduja.

Comments