Sebastian Ghita, abonat la contracte cu statul. Deputatul fugar, zeci de milioane de euro prin inter...

Sebastian Ghita a fugit din Romania de teama arestului, in urma cu mai bine de patru ani si a cerut azil in capitala Serbiei. Chiar si de la Belgrad, fostul deputat PSD e inca abonat la contracte cu statul roman, prin interpusi. In anul 2019, a fost anuntata organizarea unei licitatii pentru conversia si scanarea cartilor funciare din Bucuresti si Ilfov. In cursa pentru adjudecarea contractului s-au inscris Adrian Iosif Gal, Arhiline Consulting, Star Storage, Telekom Romania Mobile Communications, Zipper Services si asocierea formata din Enterprise Software Development si CityPlan Studio, care a declarat ca subcontractanti firmele: Certsign si All Business Management. Se pare ca asocierea condusa de firma Enterprise Software Development a castigat licitatia, dar aceasta a fost contestata. Increngaturile din spatele acestui contract duc in cele din urma la deputatul fugar.

Compania Enterprise Software Development Bucuresti este detinuta de firma IFG Enterprise Investment SRL, Laura Mihaela Juganaru si Irinel Florin Georgescu. Atat compania IFG Enterprise Investment, cat si Irinel Florin Georgescu, apar pe lista creditorilor Teamnet, firma fanion a fostului deputat Sebastian Ghita, refugiat in Serbia. O alta companie din cercul de interese a lui Sebastian Ghita este All Business Management, declarata subcontractor. Aceasta ar fi detinuta de societatea Total Pax si Grigore Cristian Cioroboiu, un fost angajat al Teamnet International, potrivit Newsweek.ro. La randul ei, firma Total Pax a fost unul dintre actionarii firmei controlate de fostul deputat fugar. In anul 2015, Total Pax detinea un pachet de 1,61% din compania Teamnet International.

Unul dintre contestatarii licitatiei organizata de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, compania Star Storage, a lansat acuzatii grave. Reprezentantul acesteia, Catalin Nicolae Paunescu, a dezvaluit ca institutia a facut un studiu de piata si a rezultat ca pretul este de 4-5 ori mai mic decat valoarea estimata de 100 milioane lei a contractului. Adica in jur de 20 de milioane de lei, echivalentul a 4 milioane de euro.

Agentia Nationala de Cadastru a precizat ca procedura de achizitie nu este incheiata si ca, din acest motiv, nu poate spune numele firmei sau asocierii care a castigat contractul. La capitolul confidential, a fost trecuta si valoarea finala a contractului. Potrivit aceleiasi surse, institutia de stat ar urma sa plateasca in jur de 20 de milioane de euro pentru acest contract firmelor controlate de fosti angajati sau parteneri de afaceri ai lui Sebastian Ghita.

,,Mentionam ca, in procesul de stabilire a valorii estimate a achizitiei, autoritatea contractanta a luat in considerare toate propunerile/solutiile financiare/sugestiile/recomandarile primite, inclusiv solutia financiara propusa de Star Storage S.A", a fost raspunsul Agentiei Nationale de Cadastru.

Grupul de firme condus de Enterprise Software Development Bucuresti a castigat, sub diverse forme de asociere, nu mai putin de 32 de licitatii pentru conversia si scanarea cartilor funciare la nivel national.

Comments