SECETA a pus stapanire pe Romania. Cate localitati au ramas fara apa? Datele OFICIALE Cum arata GHID...

Administratia Nationala (AN) Apele Romane anunta, miercuri, ca furnizarea apei este restrictionata in 290 de localitati, cele mai mari probleme fiind inregistrate in judetele Botosani, Vaslui, Neamt, Iasi si Vrancea.

"Continuam sa stocam apa in principalele 40 de lacuri de acumulare astfel incat acesta sa fie in jurul valorii de 77% (fata de cat este in prezent de 80%). Ne concentram eforturile in directia optimizarii volumelor de apa astfel apa de baut sa ajunga la toti beneficiarii care se alimenteaza din sursele de apa de suprafata. Monitorizam atat modul de alocare a resurselor de apa, cat si aplicarea Planurilor de restrictii fiind in continuare 290 de localitati in sistem centralizat unde apa este furnizata cu restrictii si alte 239 fantani secate, cele mai afectate localitati fiind cele din judetele Botosani, Vaslui, Neamt, Iasi si Vrancea", a transmis, miercuri, AN Apele Romane.

Institutia precizeaza ca planuri de restrictii in aceasta perioada deficitara sunt intocmite pentru fiecare tronson de rau in cazul utilizatorilor ale caror capacitati de exploatare ale resursei de apa sunt diminuate, in functie de specificul activitatii acestora si al economiei in ansamblu.

"Gasirea celor mai bune solutii de impartire judicioasa si rationala a apei va depinde de modul de colaborare intre tinstitutii, inclusiv schimbul de date, priorotatea absoluta fiind asigurarea resurselor de apa pentru populatie. La nivel local si national, vorbim despre dialogul permanent intre utilizatorii de apa - in special serviciile de utilitati de apa si canalizare, energie, agricultura si industrie - printr-o abordare integrata a managementului resurselor de apa si sa promoveze o economie circulara", a mai transmis institutia.

Ghid de economisire a apei

Aceasta prezinta si un Ghid de economisire a apei, care poate fi aplicat de catre fiecare consumator:

Verificarea periodica a instalatiei de apa din locuinta, a vaselor de toaleta si a oricaror altor mijloace de consum apa astfel incat sa fie in stare buna de functionare, iar daca se constata defectiuni sa fie reparate in regim de urgenta;Folosirea rationala a apei la baie si bucatarie fara a lasa robinetul sa curga nejustificat (fara a face operatiuni de spalare);Folosirea, pe cat posibil, a fantanilor pentru udarea gradinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizeaza consumul de apa (ex: prin picurare);Refolosirea apei in care se spala legumele si fructele pentru udarea plantelor;Intretinerea permanenta a piscinelor pe tot sezonul de vara pentru evitarea golirii si reumplerii acestora;Montarea economizoarelor de apa la robinete;Utilizarea masinilor de spalat (rufe si vase) in perioadele din zi cand este consum mic de apa;Folosirea/inmagazinarea apei din precipitatii;Adancirea/denisiparea fantanilor/forajelor.

Comments