Secretele Universului, mai aproape de a fi descifrate

Secretele Universului, mai aproape de a fi descifrate

Astronomii europeni au dezvaluit marti primele imagini realizate de recent lansatul telescop spatial Euclid, proiectat pentru a descifra secretele materiei intunecate si energiei intunecate – fortele ascunse despre care se banuieste ca alcatuiesc 95% din Univers, informeaza Reuters.

Agentia Spatiala Europeana (ESA), care administreaza alaturi de NASA aceasta misiune cu o durata de sase ani, a spus ca sunt cele mai clare imagini de acest fel, care arata abilitatea telescopului de a monitoriza miliarde de galaxii situate la o distanta de pana la 10 miliarde de ani-lumina.

Imaginile cuprind patru zone ale Universului relativ apropiat, inclusiv 1.000 de galaxii care apartin masivului roi de galaxii Perseus, aflat la o distanta de doar 240 de milioane de ani-lumina, precum si peste 100.000 de galaxii care se desfasoara in fundal, a precizat ESA.

Oamenii de stiinta cred ca structuri vaste, aparent organizate, cum ar fi Perseus, s-au putut forma doar daca materia intunecata exista.

”Credem ca intelegem doar 5% din Univers: este materia pe care o putem vedea”, a declarat pentru Reuters directorul stiintific al ESA, Carole Mundell.

”Restul Universului il denumim intunecat pentru ca nu produce lumina in spectrul electromagnetic normal. Dar ii cunoastem efectul pentru ca vedem efectul sau asupra materiei vizibile”, a adaugat ea.

Semnele care indica existenta unei forte ascunse exercitate de materia intunecata includ galaxii care se rotesc mai rapid decat s-ar astepta oamenii de stiinta avand in vedere cantitatea de materie vizibila detectata.

Influenta sa este de asemenea implicata in a atrage laolalta o parte din cele mai masive structuri din Univers, cum ar fi roiurile stelare si galaxiile, a precizat Carole Mundell intr-un interviu.

Energia intunecata este inca si mai enigmatica.

Existenta sa ipotetica a fost stabilita abia in anii 1990 in urma studierii unor stele care explodeaza, denumite supernove, cercetare care a avut drept rezultat un premiu Nobel in 2011, impartit de trei oameni de stiinta nascuti in Statele Unite.

Multumita, in parte, si observatiilor realizate anterior de Telescopul Spatial Hubble, cercetatorii au ajuns la concluzia ca Universul nu doar ca se extinde, dar si ca ritmul expansiunii se accelereaza – o descoperire uimitoare atribuita noului concept de energie intunecata.

Harta cosmica 3D

Dupa comanda initiala si problemele tehnice de inceput, inclusiv lumina difuza si probleme de ghidaj, telescopul Euclid va incepe de acum sa puna cap la cap o harta 3D care sa includa circa o treime din bolta cereasca pentru a detecta variatii minuscule care pot fi atribuite Universului intunecat.

Dupa ce au dobandit perspective noi in ceea ce priveste energia intunecata si materia intunecata, oamenii de stiinta spera sa inteleaga mai bine formarea si distributia galaxiilor de-a lungul asa-numitei retele cosmice a Universului.

”Scopul misiunii Euclid este, de fapt, sa inceapa sa sondeze sectorul intunecat al Universului prin modalitati care nu s-au putut realiza pana in prezent in misiunile curente de la sol sau in spatiu”, a spus Carole Mundell, cercetatoare si fosta insarcinata cu stiinta in Marea Britanie.

”Roiul Perseus este un exemplu tipic pentru aceasta uriasa conglomeratie de materie. Credem ca exista o cantitate masiva de materie intunecata in acel roi, care atrage aceste galaxii impreuna”, a adaugat ea.

Publicarea noilor imagini in Darmstadt, Germania, a coincis cu cea de-a doua zi de discutii despre domeniul spatial european, in cadrul unui eveniment de doua zile care are loc in Spania, discutii dominate de subiectul dependentei Europei de lansatoarele straine.

Telescopul Euclid era programat initial sa fie lansat la bordul unei rachete Soiuz, dar planurile initiale au fost abandonate in contextul degradarii relatiilor care au urmat invaziei militare declansate de Moscova in Ucraina anul trecut.

Intrucat lansarea rachetei europene Ariane 6 a fost la randul ei amanata, Euclid a fost lansat din Florida la bordul unei rachete Falcon 9 a companiei americane SpaceX, in iulie.

Desi misiunea este programata sa dureze sase ani, ESA spera ca Euclid sa aiba combustibil pentru inca sase luni suplimentare, care sa il mentina pe orbita solara la o distanta de circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, in punctul ”Lagrange 2”, sau L2 – o pozitie de stabilitate gravitationala, unde se afla, de asemenea, Telescopul spatial James Webb, lansat de NASA.

Alte imagini date publicitatii de ESA au inclus o galaxie neregulata, despre care se crede ca seamana unor elemente constitutive ale Universului, precum si o formatiune in spirala cunoscuta sub denumirea de ”Hidden Galaxy” („Galaxia Ascunsa”): o copie fidela a galaxiei noastre, de obicei ascunsa de lumina si de praf in interiorul Caii Lactee.

”Veti vedea, de asemenea, o multime de alte galaxii acolo, ceea ce este fenomenal. Cred ca am zarit una noua acolo, noaptea trecuta”, a declarat Carole Mundell pentru Reuters.

The post Secretele Universului, mai aproape de a fi descifrate appeared first on Cotidianul RO.

Comments