Secretul frumusetii, descifrat: Ce sunt microbiomii si cum va pot oferi o piele sanatoasa si straluc...

Suntem preconditionati sa credem ca bacteriile sunt un lucru rau si, prin urmare, suntem intr-o cautare perpetua pentru a ne mentine spatiile, corpurile si pielea curate. Cu toate acestea, cercetarile moderne indica ceea ce a fost documentat in majoritatea disciplinelor antice de wellness, inclusiv Ayurveda, ca frumusetea este o munca din interior. Iar bacteriile, mucegaiurile, ciupercile - microbiomi - au un rol major in mentinerea sanatatii si in a ne oferi un ten stralucitor.

Microbiomi: Ce sunt si cum va ajuta ei pielea?

,,Suntem ceea ce mancam, la propriu. Mentineti organismele gastrointestinale puternice in echilibru, iar pielea dvs. nu va avea alta optiune decat sa straluceasca", spune Pooja Makhija, nutritionist.

Potrivit ei, microbiomii - culturile de bacterii, ciuperci si virusi din si de pe corpul nostru - reprezinta noua frontiera a medicinei care determina ce tip de boli vei avea, care va fi starea ta de spirit si chiar cum va arata pielea. Daca pielea are un aspect plictisitor, pete si eruptii, este un indicator ca ceva este in neregula in interior.

,,Exista aproximativ 10 trilioane de microbiomi care traiesc in si pe corpul nostru, iar majoritatea dintre ei se afla in intestin. Corpul nostru are de 100 de ori mai mult ADN bacterian decat ADN-ul uman, asa ca sanatatea intestinului determina felul in care ne simtim si aratam.

Afectiunile pielii, cum ar fi acneea, rozaceea si urticaria, arata ca interiorul nostru este inflamat", explica Makhija. Pentru un ten stralucitor, Makhija recomanda reducerea consumului de zahar, alimente procesate, alimente cu conservanti, aditivi si coloranti, despre care se stie ca provoaca inflamatii in intestin, scrie Tabu.ro.

Cel mai bun material pe care sa-l porti pe canicula. Te va scoate din incurcatura in zilele toride

De ce a fi prea curat nu este bun pentru acnee

La fel ca intestinul nostru, pielea noastra gazduieste, de asemenea, un intreg habitat sau un ecosistem, un singur centimetru patrat gazduind un miliard de microbi, de la perna de grasime adanca pana la celulele epidermice. De fapt, exista mai mult de un trilion de bacterii in piele, provenite din aproximativ o mie de specii diferite. Si nu toate sunt rele.

Trebuie sa ne gandim la piele ca la un sol fertil: are nevoie de ingrijire si intretinere adecvata, impreuna cu pH-ul potrivit pentru a ramane sanatos si infloritor. De aceea, produsele care promit eliminarea completa a tuturor bacteriilor pot reprezenta un pericol. Pielea noastra este acida in mod natural, cu un pH de 4 pana la 5,5, creand confort pentru bacteriile benefice. Substantele chimice alcaline, toxice si produsele care indeparteaza 99,9% dintre germeni perturba echilibrul natural al pH-ului acid al pielii si perturba microbiomul pielii. Pe scurt, pielea sanatoasa inseamna crearea unui mediu sanatos pentru aceste microorganisme.

De ce ingredientele naturale sunt mai bune

Orice perturbari in rutina de ingrijire a pielii si stilul de viata poate perturba ecosistemul pielii. Daca ceva la fel de simplu precum un dus fierbinte poate face acest lucru, (de aceea majoritatea expertilor insista asupra dusurilor cu apa calda), imaginati-va ca cele mai puternice chimicale il vor afecta.

Noua gaselnita a producatorilor ca sa mai scumpeasca marfa din magazin. Ce este ,,upflation", fenomenul prin care se incearca pacalirea consumatorilor

Dezinfectantii pentru maini, demachiante dure, sapunuri, geluri de spalat corporale sau chiar parfumuri pot provoca mai multe daune decat se vede. Conservantii, prin natura lor, sunt meniti sa tina bacteriile si ciupercile departe. Ingrijirea pielii incarcata cu conservanti sintetici incurca si bacteriile bune de pe piele. Si pe termen lung, cu utilizarea continua, un microbiom al pielii dezechilibrat are ca rezultat agravarea acneei, dermatitei sau psoriazisului.

Probiotice versus prebiotice

Probioticele sunt tulpini speciale de microorganisme utile care se gasesc in alimente precum iaurt, kimchi si chefir. Prebioticele functioneaza ca un precursor al probioticelor si le fac mai stabile.

Functioneaza grozav in demachiante - eliminati microorganismele rele si lasati pielea cu microorganisme bune, creand o baza excelenta pentru restul rutinei de ingrijire a pielii. Alimentele cu prebiotice includ usturoiul, ceapa, ovazul, orzul, taratele de grau, sparanghelul, bananele si semintele de in, precum si o fibra vegetala cunoscuta sub numele de inulina, care se gaseste in radacina de cicoare. Unele dintre aceste extracte de plante sau derivatii lor sunt incluse in produsele de ingrijire a pielii (cum ar fi serurile si cremele hidratante), astfel incat sa puteti aplica prebiotice pentru a imbunatati microbiomul pielii.

Politistii schimba regulile jocului. Noua legislatie rutiera prevede amenzi obligatorii pentru greseli pedepsite pana acum doar sanctiuni

Comments