Secretul murdar al industriei uleiului de masline: Tehnicile prin care este falsificat si cum sa nu...

Exista escroci care inlocuiesc uleiul de masline cu un ulei din seminte mult mai ieftin. Uleiul din seminte este in mod normal transparent, asa ca falsificatorii il coloreaza cu clorofila pentru a-i conferi nuante verzi si utilizeaza carotenoizi pentru a crea trasaturi galbene. Aceste tehnici au ca rezultat obtinerea unei culori asemanatoare cu cea a uleiului de masline autentic.

Cu toate acestea, chiar daca arata asemanator, raman mari diferente.

Uleiul din seminte nu are nicio aroma sau miros, in timp ce "uleiul de masline nu este niciodata fara gust. Poate fi mai mult sau mai putin dulce, amarui sau picant, dar nu va fi niciodata lipsit de gust", a declarat profesorul de stiinte alimentare Maurizio Servili.

"Oricine a incercat uleiul de masline cel putin de cateva ori ar putea sa faca diferenta. Polifenolii sunt cei care ii dau gustul sau deosebit", a mai adaugat specialistul.

Pensionarii au ajuns sa isi vanda din casa pentru a putea supravietui. Reportaj dintr-un targ din Capitala

Inselatoria poate fi putin mai greu de depistat daca uleiul de seminte este amestecat cu ulei de masline adevarat.

In aceste cazuri, "o simpla analiza poate demasca frauda. Cum ar fi testul de compozitie a acizilor grasi, sau compozitia sterolilor, precum si constantele spectrofotometrice", spune profesorul Servili.

In unele tari, comercializarea acestui tip de amestec este legala, dar cantitatea de ulei de masline trebuie sa fie clar mentionata pe eticheta si produsul sa nu fie denumit "ulei de masline".

Exista si alte tipuri de inselatorii care implica amestecul de ulei de masline cu "ulei lampant", numit astfel datorita folosirii sale istorice ca si combustibil in lampile cu ulei. Acest ulei de masline de calitate inferioara este nepotrivit pentru consum din cauza aciditatii sale ridicate.

Informatiile de pe eticheta care fac diferenta

In momentul in care achizitionati sau comandati ulei de masline extravirgin, este important sa verificati intotdeauna informatiile de pe sticla. Asigurati-va ca exista date si locatii de recoltare mentionate clar, verificati daca produsul are un cod QR pe care il puteti scana pentru a urmari lantul de productie si cautati sigiliile unui certificator, tester sau consortiu tert, cum ar fi DOP sau IGP.

"Cele mai avansate consortii de ulei folosesc sisteme blockchain pentru trasabilitate", spune Sabina Petrucci, un producator italian de ulei de masline. Dar ea adauga ca "verificarile nu sunt niciodata suficiente" si ca consumatorii ar trebui sa fie "mai constienti" de existenta unor astfel de instrumente de trasabilitate.

8 motive pentru care iti este mereu foame si cum sa ii vii de hac acestei senzatii sacaitoare

Comments