Secretul pe care nu ti-l spune niciun mecanic auto. Ce trebuie sa faci 10 secunde, inainte de a porn...

Cu totii stim ca la temperaturi scazute, bateria masinii poate fi mai slaba, chiar daca a fost achizitionata recent. Din acest motiv, se poate intampla ca autovehiculul sa porneasca mai greu. Mecanicii cu experienta folosesc insa un truc genial pentru a scapa de toate aceste probleme.

Este vorba de aprinderea luminii de intalnire (faza scurta) pret de 8-10 secunde inainte de a porni motorul. Aplicand aceasta metoda, masina ta va porni imediat. De asemenea, o alta metoda este aprinderea luminii de intalnire de 5-6 ori. Rezultatul este acelasi.

De ce este eficient acest truc?

Care este explicatia acestui fenomen? Ei bine, lucrurile sunt destul de simple. Aprinderea luminilor de intalnire pentru cateva secunde inainte de a apasa butonul ,,start" ,,trezeste" usor bateria. Pentru ca luminile sa se aprinda, curentul trebuie sa circule prin baterie. Acest lucru o activeaza si o incalzeste. Iar atunci cand vei porni masina, bateria este deja calda. Potrivit specialistilor din domeniul auto, acest lucru mai prezinta un avantaj: previne deteriorarea bateriei.

O masina parcata afara, in frig, sufera de furia vremii in timpul iernii. Atunci cand temperaturile scad foarte mult, reactiile chimice din sistem sunt mult mai lente. Practic, electrolitul nu functioneaza la 100% din capacitatea sa. Iar masina se chinuie sa porneasca la prima incercare. Si mai rau! Bateria se poate descarca efectiv, impiedicand vehiculul sa functioneze corect. Rezultatul: o baterie "moarta".

Cum iti poti proteja masina de frig iarna

Bineinteles, solutia ideala este sa iti pastrezi masina la cald, intr-un loc acoperit. Mai ales daca locuiesti intr-o regiune rece. Dar cum nu toata lumea are aceasta posibilitate, trebuie sa gasesti modalitati de a-ti proteja masina si bateria acesteia pe timp de iarna.

In primul rand, incerca sa parchezi in apropierea unui adapost natural: un copac, un gard viu, un zid etc. Apoi, nu uita sa opresti totul atunci cand opresti motorul: farurile, stergatoarele de parbriz, incalzirea etc. De ce ar trebui sa faci asta? Pentru ca toate acestea vor avea nevoie de energie pentru a functiona imediat ce pui din nou motorul in functiune. Daca bateria ta este deja slaba, acest lucru o va descarca definitiv.

Ultimul sfat este sa iti acoperi autovehiculul cu o husa de iarna. Prelata il va proteja intr-o buna masura de vant si frig.

SURSA

Comments