Sefa ANM, Elena Mateescu, avertisment despre vremea din urmatoarele zile: de marti, ninsori si preci...


Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, anunta ca incepand de duminica seara fenomenele meteorologice inregistrate in aceasta perioada ,,vor fi in diminuare", dar vremea ramane una de iarna, cu temperaturi scazute, scrie News.ro.


,,Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborate. Maxime de minus 5 pana la cel mult 2... 3 grade Celsius, dar minime foarte coborate, iar maine (luni - n.r.) ne asteptam ca ameliorarea sa fie foarte semnificativa, insa fenomenul de polei sa puna probleme. De marti ne asteptam din nou ca precipitatiile sa fie de interes in toata tara, mai ales la munte si in zonele submontane, ninsori, in restul tarii, posibile precipitatii mixte", a anuntat directoarea ANM.


,,Avertizarea de cod rosu a intrat in vigoare la ora 10.00 si ramane in vigoare pana la ora 16.00. Vizeaza judetele Constanta, Tulcea, Braila si Galati. Ne asteptam sa continue fenomenul de viscol in aceste zone, vizibilitate redusa sub zero si, ceea ce este foarte important, viteze ale vantului intre 60 si 110 km pe ora.


In acelasi timp, de la ora 10.00 la 20.00, ramane in vigoare, pentru zona de sud-est si ma refer aici in mod deosebit la sudul Moldovei, Dobrogea, partea de est a Munteniei, dar si Carpatii Meridionali si de Curbura, avertizarea de cod portocaliu, pentru ca si in aceste zone continua fenomenul de viscol. Rafalele de vant vor fi foarte puternice, 85-100 km, la munte peste 100 km, mai ales in zona Carpatilor de Curbura, ceea ce va face ca si in aceste zone, stratul de zapada depus sa fie spulberat si fenomenul de viscol sa fie unul deosebit. In restul tarii, mai putin partea de vest si nord-vest, vorbim de avertizare meteorologica de cod galben.


Vorbim si aici de ninsori viscolite, vorbim de rafale de pana la 65-70 km pe ora, si ceea ce este foarte important, din aceasta seara, fenomenele vor fi in diminuare, dar aspectul ramane unul de iarna. Vorbim de atentionarea meteorologica de cod galben pentru Moldova, Dobrogea, Carpatii Meridionali si de Curbura, dar si sudul Munteniei si al Olteniei. Si aici, in continuare, rafalele vor fi de interes, ceea ce va face ca aspectul sa ramana unul de iarna", a anuntat Elena Mateescu duminica, in cadrul Comandamentului de iarna.


Directorul ANM a precizat ca in perioada urmatoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scazute.,,Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborate. Maxime de minus 5 pana la cel mult 2... 3 grade Celsius, dar minime foarte coborate, iar maine (luni - n.r.) ne asteptam ca ameliorarea sa fie foarte semnificativa, insa fenomenul de polei sa puna probleme. De marti ne asteptam din nou ca precipitatiile sa fie de interes in toata tara, mai ales la munte si in zonele submontane, ninsori, in restul tarii, posibile precipitatii mixte", a precizat Elena Mateescu.


Directorul ANM a mai estimat ca dupa ora 20.00, duminica, viscolul va scadea in intensitate, dar ca temperaturile vor fi foarte scazute pana miercuri dimineata, fiind prognozate minus 6 - minus 7 grade in Capitala si minus 10 grade Celsius in depresiuni.


foto: ISU


Comments