Seful Colegiului Medicilor: Daca un lucrator in sanatate refuza vaccinarea, acest drept vine cu obli...


Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat sambata, intr-un interviu acordat News.ro, ca personalul medical din Romania care refuza vaccinarea ar trebui, in opinia sa, sa se testeze anti-COVID-19 pe cheltuiala proprie.


,,Noi pe toti pacientii ii obligam, nu ii intrebam, ii obligam sa fie testati pentru COVID. Cel putin la mine, in Spitalul Fundeni, sectia de hemato-oncologie, unde avem pacienti imuno-deprimati, noi ii testam pe toti, chiar si pe cei vaccinati, pentru ca noi nu avem siguranta ca vaccinarea ii protejeaza pe acestia si trebuie sa fim foarte foarte atenti", a spus Daniel Coriu.


,,Ce facem cu personalul medical care refuza vaccinarea? Sigur, obligatoriu testare. Daca un lucrator in sanatate refuza dreptul la vaccinare, acest drept de a refuza vine cu obligatia testarii, suportate de catre persoana care refuza testarea", a precizat Daniel Coriu.


Nu este posibil sa avem o societate in care cetatenii sa aiba numai drepturi, noi trebuie sa avem si obligatii. Sa nu uitam ca testarea nu exclude ca persoana respectiva, chiar testata, sa transmita boala, ceea ce este imoral si nedeontologic.

Daniel Coriu:

In pragul celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, presedintele Colegiului Medicilor a atras atentia ca spitalele se confrunta cu o acuta lipsa de personal, in special in ceea ce priveste medicii de terapie intensiva.


,,In Romania sunt in jur de 1.800 de medici ATI-sti, cu libera practica, numarul este mic, noi am avea nevoie undeva de cel putin trei ori mai mult decat avem la ora actuala. Nu numarul este ceea ce ma ingrijoreaza pe mine, ci distributia acestor medici", a declarat Daniel Coriu.


,,Majoritatea medicilor ATI-sti sunt concentrati in Bucuresti si alte 5 judete: Cluj, Timis, Iasi, Dolj si Mures. Avem in Romania 4 judete unde exista sub 6 medici pe judet, printre care Calarasi, Giurgiu, Tulcea, iar dintre acesti medici o parte sunt deja pensionari. Cum se practica medicina in acele judete, nu stiu. Eu cred ca trebuie sa ne bazam pe medicii tineri", a mentionat Daniel Coriu.


Prea putini medici de familie


Una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical o reprezinta lipsa medicii de familie, in conditiile in care aproape jumatate se apropie de varsta de pensionare.


,,Medicina de familie este intr-o situatie dramatica. Este o problema de strategie nationala, din pacate, complet neglijata de autoritati. Medici de familie in Romania avem 14.500, dintre care in contract cu CNAS sunt in jur de 10.500. Putin. Aproape 50% au peste 60 de ani, in cativa ani noi nu vom mai avea medici de familie, iar sub 35 de ani avem 2,5%, intra foarte foarte putini", a declarat Daniel Coriu.


,,Avem judete unde de 10 ani nu a mai intrat niciun medic tanar de familie, sunt sute de localitati fara medic de familie. Cifra reala nu o stim, Casa ascunde aceste cifre, are toate aceste date, faptul ca ei le ascund este o problema care pana la urma este o problema de siguranta nationala, pentru ca foarte curand ne vom trezi fara medici de familie", a afirmat Daniel Coriu.


Presedintele Colegiului Medicilor i-a sfatuit pe pacienti sa aiba incredere in cadrele medicale si in protocoalele terapeutice.


,,Pacientii trebuie sa aiba incredere in medic, in medicul lor, noi toti trebuie sa avem incredere in protocoalele terapeutice, aceste protocoale sunt elaborate de experti, cei mai buni profesionisti pe care ii are aceasta tara, pe baza unor dovezi stiintifice. Este ceea ce avem mai bun, ceea ce lumea medicala mondiala a produs in aceasta perioada", a precizat Daniel Coriu.


,,Nu vad de ce am avea indoiala, pentru ca avem cu totii certitudini legate de progresele in medicina, de ce sa negam aceste progrese, de ce sa negam expertiza unor oameni in ceea ce inseamna crearea unui protocol oficial?", a mai spus Daniel Coriu.


FOTO: Daniel Coriu - Facebook


Comments