Seful OMS spune ca Fasia Gaza a devenit ,,o zona a mortii": ,,In ce fel de lume traim daca oamenii n...


Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri ca situatia sanitara si umanitara din Fasia Gaza este inumana, dupa mai bine de patru luni de conflict, a relatat Digi24, care citeaza Agerpres.


,,In ce fel de lume traim daca oamenii nu-si pot procura hrana si apa, iar persoane care nici nu pot sa mearga nu pot beneficia de ingrijire?", s-a intrebat directorul OMS intr-o conferinta de presa la Geneva.


,,In ce fel de lume traim cand personalul medical risca sa fie bombardat in timp ce munceste? In ce lume traim cand spitalele trebuie sa se inchida pentru ca nu mai au curent sau medicamente pentru a salva pacientii si cand sunt luate la tinta de militari?", a continuat el.


,,Situatia sanitara si umanitara din Gaza este inumana si continua sa se deterioreze", a punctat seful OMS, subliniind ca in general ,,Gaza a devenit o zona a mortii", in conditiile in care ,,o mare parte a teritoriului a fost distrus, peste 29.000 de persoane si-au pierdut viata, multe altele sunt date disparute, presupuse moarte, multe altele sunt ranite".


El a mai notat ca nivelurile de malnutritie severa din Fasia Gaza au crescut dramatic de la inceputul razboiului, trecand de la sub 1% la peste 15% in anumite zone.


,,Avem nevoie de o incetare a focului acum! Ostaticii trebuie sa fie eliberati, bombele trebuie sa se opreasca sa mai cada si accesul la ajutor umanitar trebuie sa fie liber. Umanitatea trebuie sa prevaleze", a conchis directorul OMS.


Razboiul din Gaza a fost declansat de un atac fara precedent lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate in sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilant AFP, bazat pe date oficiale israeliene. Armata israeliana a lansat o ofensiva care a facut peste 29.000 de morti in Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sanatatii al Hamas, impingand enclava palestiniana intr-o criza alimentara si umanitara.


Potrivit ONU, aproximativ 2,2 milioane de oameni, adica majoritatea populatiei din teritoriul palestinian, sunt amenintati din foamete, situatia fiind deosebit de alarmanta in nord, unde domnesc ,,haosul si violenta", afirma Programul Alimentar Mondial (PAM), care marti a suspendat distribuirea ajutoarelor in acest sector.


Comments