Seminar despre romi (cu exemple si din Baia Mare)

Seminar despre romi (cu exemple si din Baia Mare)

o Asociatiile civice Freedom House si Euractiv, in parteneriat cu Agentia de dezvoltare comunitara ,,Impreuna", in cadrul proiectelor No Hate si Mindset, organizeaza o serie de trei webinarii destinate jurnalistilor din presa locala care scriu despre romi. Miercuri, in cadrul temei generale ,,Redactarea incluziva a articolelor despre romi in perioada pandemiei COVID-19", a avut loc seminarul ,,De ce rom si nu tigan? – media training, terminologia non-discriminarii etnice", prezentat de lectorii Gelu Duminica si Oana Sandu. Actiunea (finantata de Uniunea Europeana) a durat trei ore.

Rom, nu tigan

Sociolog si activist pentru drepturile romilor, Gelu Duminica a vorbit despre istoria romilor din Romania si Europa si a dialogat prin zoom cu cei 32 de jurnalisti participanti (unul din Maramures). In Uniunea Europeana, orice tip de discriminare este interzisa, inclusiv cele pe motive de etnie sau rasa. In general, jumatate dintre oameni se confrunta in viata cotidiana cu episoade de discriminare. Gelu Duminica a aratat ca avem tendinta sa-i discriminam pe romi: parintii ne spuneau ,,Daca nu esti cuminte, te dau la tigani!", insa si astazi obisnuim sa vorbim negativ despre ei: ,,Te-ai inecat ca tiganul la mal!" Ar trebui sa evitam substantivul ,,tigan", este jignitor, corect fiind cel de ,,rom", utilizat in toata Europa, acesta fiind numele istoric al acestei populatii venite din India, cu sederi in Persia si Grecia.

Alaturi de robi tatari, romii au fost adusi in sudul tarii noastre prin secolul al XIV-lea, inainte de aparitia primelor state romanesti. Timp de 500 de ani, ei au fost robi la manastiri si la boieri, ca potcovari, caldarari, fierari, rudari, zlatari, spoitori, lingurari, ursari, vatrasi… Stefan Cel Mare a dus in Moldova 30.000 de romi, ca ,,unelte vorbitoare". Fetele rome, a spus Gelu Duminica, erau abuzate sexual, boierii aveau obiceiul sa le dezvirgineze (pe cele frumoase), dupa aparitia ciclului menstrual. Romii erau robi si pe vremea lui Mihai Eminescu. Emanciparea lor a fost dictata de statele din Occident, fiind o conditie pentru acceptarea unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, in 1859. Statul i-a despagubit pe proprietarii de robi cu bani si in acest fel 250.000 de romi au fost scosi din robie. In acea vreme, Mihail Kogalniceanu a obtinut titlul de doctor, in Franta, cu o teza despre istoria romilor, el fiind un sustinator al desfiintarii robiei.

Dreptul la viata demna

In limbajul discriminarii, romii capata porecle: tigan, cioroi, balaur, faraon, iar femeile lor, piranda (in limba romani, inseamna ,,curva"). In al doilea razboi mondial, alaturi de evrei, romii au fost considerati oameni de rasa inferioara, a existat si propunerea sa fie sterilizati, dar au fost inchisi in lagare de exterminare si au cazut victime ale pogromurilor, insa despre aceste abuzuri ale statului istoricii de azi nu prea scriu… Printre adeptii eugeneticii se aflau si reputati filosofi romani, iar legea de deportare a fost semnata de liderul bisericii, care pe atunci era prim-ministru al Romaniei.
Istoria acestei etnii este tragica, motiv pentru care Uniunea Europeana duce o politica de sustinere a romilor, pentru a-i ajuta sa iasa din saracie, sa aiba o identitate, o limba, un steag, un imn… In Romania, exista 1,5 milioane de romi (7% din populatia tarii), dar statisticile nu-s prea corecte, probabil multi romi se declara romani sau maghiari. Toti cei care vorbesc limba romani (de origine sanscrita, comuna tuturor romilor din Europa) ar trebui sa-si asume identitatea aceasta. Dar chiar si unii romi care au reusit in viata evita sa-si recunoasca etnia (inclusiv doi artisti pop celebri). Romii se afla printre cele 19 minoritati scrise in Constitutia Romaniei, dar inca nu a fost votata o lege a minoritatilor. Discutia cu Gelu Duminica a durat doua ore.

Gard, nu zid

Oana Sandu, reporter la revista trimestriala de jurnalism narativ DoR de 11 ani, a vorbit despre articolele pe care le-a scris pe tema discriminarii romilor, femeilor, copiilor, persoanelor cu dizabilitati… O femeie intentiona sa infieze o fetita, insa parintii adoptatoarei s-au opus – din cauza etniei copilului mic -, subiectul fiind edificator pentru felul in care ii vedem pe romi. Oana Sandu a scris si despre ,,zidul" de pe strada Horea din Baia Mare, considerat mijloc de segregare a familiilor de romi ce locuiesc in blocurile sociale de acolo. A documentat articolul timp de 10 zile. ,,Cel mai important este sa fii om" a spus jurnalista de teren, in concluzie. Un alt articol al sau: ,,Doamnele din Ferentari".
o In 29 octombrie si 5 noiembrie 2020, urmeaza alte doua webinarii despre aceeasi tema.

Post-ul Seminar despre romi (cu exemple si din Baia Mare) apare prima data in Graiul Maramuresului - Cotidian independent al judetului Maramures.

Comments