Semnal de alarma al specialistilor: Vaccinurile impotriva coronavirusului NU sunt testate inca si la...

Progresele privind producerea vaccinurilor impotriva coronavirusului au evoluat foarte repede din momentul cand virusul a fost identificat si secventiat pentru prima data in ianuarie. Principalele vaccinuri experimentale sunt acum in faza finala a studiilor clinice, cu rezultate asteptate in lunile viitoare. Dar aceste progrese s-au concentrat doar pe elaborarea si testarea unui vaccin pentru adulti, copiii nefiind inca implicati in niciun studiu pentru un astfel de vaccin. Astfel ca expertii sunt ingrijorati ca acestia ar putea ramane fara un vaccin anti-COVID-19 viabil pentru o perioada extinsa de timp, scrie Science Alert.

Lipsa informatiilor despre cum si cand producatorii de medicamente intentioneaza sa-si testeze vaccinurile impotriva coronavirusului pentru copii a generat ingrijorare in randul unor medici pediatri si experti in vaccinuri, potrivit descopera.ro.

,,In acest moment sunt destul de ingrijorat ca nu vom avea un vaccin disponibil pentru copii pana la inceputul anului scolar viitor", a declarat dr. Evan Anderson, medic pediatru la Children's Healthcare din Atlanta, pentru The New York Times.

Cativa factori explica de ce copiii nu sunt inclusi in aceste studii clinice. In general, cercetatorii incep sa testeze un vaccin experimental pe populatia cel mai putin vulnerabila, adulti tineri si sanatosi, si apoi incep sa se extinda spre grupuri mai vulnerabile pe masura ce se acumuleaza date clinice care arata ca vaccinul ar putea sa ofere rezultate pozitive.

In timp ce copiii nu pot suferi in mod obisnuit de efectele severe ale COVID-19 observate la varstnici, gasirea unui vaccin pentru copii este inca un element important de combatere a acestei pandemii. Copiii sunt in general asimptomatici, dar pot juca un rol semnificativ in raspandirea infectiei.

Mai exact pentru COVID-19, ratele de deces si spitalizare sunt mult mai ridicate pentru persoanele in varsta. Complicatiile din cauza coronavirusului au fost extrem de rare in cazul copiilor, in cateva situatii fiind raportata aparitia bolii Kawasaki sau a unui sindrom foarte rar - cunoscut in literatura de specialitate ca PIMS, sindrom inflamator multisistem, similar Kawasaki. Companiile farmaceutice au declarat ca prioritatea lor in ceea ce priveste pandemia a fost protejarea populatiilor celor mai expuse.

De obicei, producatorii de medicamente testeaza un vaccin inainte de a solicita aprobarea pentru a-l distribui catre copii. Cele patru companii Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Johnson & Johnson au anuntat, potrivit Business Insider, ca intentioneaza sa testeze un vaccin si pentru copii, insa niciuna nu a dat un termen in care va fi posibil acest lucru, pentru a putea fi disponibil un vaccin si pentru copii.

Singurii care au anuntat pana acum ca au in vedere testarea pe copii a unui vaccin anti-coronavirus sunt rusii, desi Sputnik V nu s-a bucurat deloc de increderea lumii stiintifice. Startul testarii pe copii a vaccinului impotriva COVID-19 este programat pentru ianuarie-februarie 2021, anunta seful Centrului National de Cercetare ,,Gamaleya", unde a fost dezvoltat vaccinul rusesc Sputnik V.

Anuntul Rusiei privind inregistrarea primului vaccin impotriva Covid-19, pe 11 august, a fost primit cu prudenta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Rusia a inceput testarea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V la inceputul lunii septembrie pe primii 40.000 de voluntari. Niciun studiu independent nu a putut fi realizat asupra vaccinului rus, OMS exprimandu-si prin urmare scepticismul privind eficacitatea vaccinului.

Comments