Senzatie de frig, maini si picioare reci: Semnalul de alarma care te trimite urgent la medic - Cele...

Senzatia neplacuta, picioarele reci pot ascunde insa probleme medicale. Daca observati ca picioarele se mentin reci si in timpul verii, trebuie sa mergeti urgent la medic.

Picioare reci: semnal de alarma

Picioarele reci apar de regula atunci cand circulatia sangelui din organism este limitata. Mai intai resimtim o senzatie de furnicaturi in regiunea afectata. Tesutul incepe sa isi modifice culoarea. Cauza pentru circulatia limitata a sangelui poate consta in vasele de sange din intregul organism. Astfel, starea vaselor de sange joaca un rol, dar la fel de important este si fluxul sanguin, fapt pentru care picioarele reci indica uneori prezenta unei afectiuni.

Rolul vaselor de sange. Picioarele reci indica o ingustare a vaselor de sange la nivelul picioarelor. Una din cele mai posibile cauze este tensiunea scazuta: atunci cand tensiunea arteriala este prea mica, alimentarea cu sange a mainilor si picioarelor poate sa scada. Si calcifierea vaselor sau arterioscleroza poate fi cauza. Depunerile de pe peretii vaselor impiedica fluxul sagvin. Depunerile apar in urma unei alimentatii bogate in grasimi. Printre ceilalti factori de risc pentru calcifierea arteriala sunt fumatul, diabetul si stresul, scrie doctorulzilei.ro. O alimentatie sanatoasa, cu mai putine alimente de origine animala, reduce mult riscul arteriosclerozei.

Tulburarile sistemului nervos, una din cauzele picioarelor reci. Nervii joaca un rol important in organismul nostru. Primesc semnale, precum atingerile, pe care le transmis creierului nostru. La randul lor, nervii primesc semnale din partea creierului. Cu ajutorul sistemului nervos vegetativ, organismul regleaza prin hormoni circulatia sangelui. Tulburarile nervoase se pot rasfrange si asupra reglarii temperaturii organismului. Pe termen lung, diabetul poate afecta nervii (neuropatie diabetica). Tulburarile hormonale influenteaza reglarea temperaturii. Printre acestea se numara si hipofunctia glandei tiroide.

Si psihicul influenteaza si el organismul. Prin sistemul nervos vegetativ, si prin diferitii hormoni, tulburarile afective pot influenta circulatia sangelui. Stresul, depresiile si atacurile de panica pot fi o cauza pentru cei care sufera de picioare reci.

Sindromul Raynaud. Daca mainile si picioarele sunt permanent reci, cauza ar putea consta in sindromul Raynaud. Acest sindrom reprezinta o afectiune a vaselor de sange, manifestata prin crampe, dureri si schimbarea culorii la nivelul mainilor si picioarelor, potrivit sfatulmedicului.ro. Pe langa diferitele medicamente, aceasta afectiune poate fi provocata de scleroza multipla sau de sindromul tunelului carpian. Aceasta afectiune necesita efectuarea unor investigatii medicale.

Principalele cauze ale picioarelor reci

Picioarele reci pot avea numeroase cauze. Unele sunt inofensive, altele necesita tratament medical.

Una din cele mai frecvente cauze este scaderea temperaturilor de afara. Atunci cand temperatura scade, organismul incearca sa protejeze in special organele vitale. Astfel, pentru a reusi sa mentina creierul si toate celelalte organe la temperatura necesara, picioarele si mainile sunt primele care se racesc.

Organismul poate regla in mod independent temperatura, prin ingustarea vaselor de sange si reducerea transportului de sange cald inspre picioare si maini. Acesta este motivul pentru care se recomanda purtarea de ciorapi grosi si manusi in sezonul rece. In cazul temperaturilor extreme, membrele neprotejate pot chiar sa sufere degeraturi.

Alte cauze ale picioarelor reci

Pe langa temperaturile reci, umiditatea poate conduce la racirea picioarelor si a mainilor. Pielea umeda conduce la racirea prin evaporare, atunci cand umiditatea rece a pielii elimina caldura in exterior. Si in acest caz, organismul reactioneaza prin ingustarea vaselor de sange. Astfel ca persoanele care se confrunta deseori cu o transpiratie mai accentuata a picioarelor sufera adesea de picioare reci.

Imbracamintea joaca un rol important in prevenirea ,,picioarelor reci". Incaltamintea prea stramta sau sosetele foarte stranse comprima vasele de sange si impiedica astfel circulatia corespunzatoare.

Temperaturile scazute si conditiile umede sunt cauzele tipice ale picioarelor si mainilor reci.

De ce femeile sunt mai afectate

Opt din zece femei sunt afectate de aceasta problema. Barbatii sunt mai putini afectati pentru ca au o masa musculara mai mare, iar muschii asigura caldura necesara organismului. Folosirea muschilor presupune consum de energie. Numai 20-30 la suta din energie e folosita pentru activitatea muschilor. Restul este disponibil sub forma de caldura pentru organism.

In timp ce organismul masculin este format in materie de 40 la suta din musculatura, organismul feminin reprezinta doar 23 la suta masa musculara, aproape de doua ori mai mica. Astfel ca femeile produc mai putina caldura la nivelul organismului si sufera mai frecvent de maini si picioare reci.

In plus, deseori femeile au o masa corporala mai mica decat a barbatilor, astfel ca si raportul dintre masa corporala si suprafata este diferit. Si acest factor contribuie la racirea mai frecventa a mainilor si picioarelor.

9 sfaturi impotriva picioarelor reci

- Sosete groase: Sosetele groase reprezinta o protectie potrivita impotriva temperaturilor reci. Sosetele trebuie sa fie groase insa nu foarte stramte pentru a nu impiedica circulatia in picioare, potrivit doc.ro.

- Evitarea transpiratiei picioarelor: Umiditatea raceste suplimentar picioarele. Sosetele trebuie inlocuite imediat daca au devenit umede din cauza transpiratiei.

- Incaltaminte nu prea stramta: Incaltamintea stramta apasa vasele si afecteaza circulatia. Urmarea: picioare reci.

- Baile la picioare: Baile calde la picioare stimuleaza circulatia. Temperatura apei trebuie sa creasca treptat. Incepeti de la o apa cu temperatura de 33 de grade si adaugati treptat apa mai calda, pana cand apa ajunge la 40 de grade.

- Sticle cu apa calda: Le puteti aplica seara, inainte de culcare.

- Masajele picioarelor: Masajele stimuleaza circulatia si sunt ideale impotriva picioarelor reci.

- Gimnastica pentru degetele de la picioare: Flexati degetele inainte, inapoi, rotiti laba piciorului pana cand simtiti ca va incalziti.

- Creme pentru picioare: Cremele cu substante care stimuleaza circulatia, pot ajuta la incalzirea picioarelor.

- Condimente: Chili, piper, ghimber sunt ideale pentru incalzirea organismului. Dar si supele, mancarurile si bauturile calde stimuleaza cresterea circulatiei.

Sfaturi pentru a preveni racirea picioarelor

- Reducerea produselor de origine animala: Colesterolul din alimentele de origine animala faciliteaza aparitia calcifierii vaselor, care prin ingustare afecteaza circulatia sangelui. Optati mai degraba pentru o alimentatie bogata in legume si fructe.

- Legume verzi: In special vitamina B protejeaza nervii care sunt vitali pentru reglarea caldurii in organism. Asadar, nu uitati sa includeti in alimentatie legumele verzi.

- Hidratarea: Printr-o hidratare suficienta, circulatia sangelui este simplificata. Lipsa lichidelor duce la ingrosarea consistentei sangelui.

- Evitati alcoolul: Alcoolul elimina apa din organism si amplifica astfel simptomele.

- Sport: Miscarea regulata stimuleaza circulatia.

- Renuntarea la fumat: Nicotina ingusteaza vasele si reprezinta un factor de risc pentru numeroase afectiuni.

Comments