Serghei Lavrov acuza ca ,,regimul de la Chisnau, condus de cetateni romani", vrea anexarea Republici...


Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, la Forumul Diplomatic din Antalya, Turcia, ca guvernul de la Chisinau indreapta Moldova pe calea Ucrainei, relateaza agentia rusa de presa TASS.


,,Regimul care s-a instalat la Chisinau este pur si simplu pe urmele regimului de la Kiev", a spus el.


,,Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreana ne va permite sa continuam cautarea unor solutii reciproc acceptabile, mentinand in acelasi timp integritatea teritoriala a Moldovei, dar conducerea romana de la Chisinau incearca sa distruga pentru totdeauna acest instrument", a declarat ministrul rus de externe, in Antalya.


,,Am facut apel la regimul de la Chisinau, condus de cetateni romani, care nu ascund faptul ca vor sa anexeze Republica Moldova la Romania, ca acest regim sa inceteze sa blocheze procesul de negociere", a mentionat el.


,,Conducerea Transnistriei a vorbit despre asta de multa vreme: formatul 5+2 a facut posibila luarea in considerare a intereselor pridnestrovienilor, in contextul pastrarii integritatii teritoriale a Moldovei. Tocmai pentru reluarea acestui format solicita Transnistria, iar conducerea romaneasca de la Chisinau incearca sa distruga acest format odata pentru totdeauna", a explicat Lavrov.


Ministru rus a mai sustinut ca ,,regimul care s-a instalat la Chisinau pur si simplu calca pe urmele regimului de la Kiev, desfiintand tot ce este rusesc, discriminand limba rusa in toate sferele, si, impreuna cu ucrainenii, creeaza o presiune economica si mai serioasa asupra Transnistriei".


Declaratiile lui Lavrov vin in contextul in care conducerea regiunii separatiste Transnistria, reunita miercuri, 28 februarie, in Congresul extraordinar ,,al deputatilor de la toate nivelurile", o adoptat o rezolutie in care sustine teza suveranitatii regiunii si cere ,,protectia" Rusiei in fata ,,presiunii crescande din partea Chisinaului".


Cei 600 de ,,deputati de toate nivelurile" din stanga Nistrului roaga Rusia sa ,,apere Transnistria", tinand cont de faptul ca peste 220.000 de cetateni rusi locuiesc in regiune. In rezolutia lor, separatistii transnistreni subliniaza si ,,experienta pozitiva a Rusiei de pacificator la Nistru si statutul sau de garant si mediator in procesul de negocieri in problema transnistreana".


Rezolutia adoptata nu precizeaza in ce mod ar urma sa intervina Rusia pentru ,,a ajuta Transnistria", dar, in orice caz, nu solicita o alipire la Rusia.


MAE rus a transmis miercuri seara ca toate cererile separatistilor de la Tiraspol ,,sunt analizate cu atentie", precizand ca protejarea intereselor populatiei din Transnistria este ,,una dintre prioritatile Rusiei".


Pentru Republica Moldova, apelul congresului de la Tiraspol are ca scop alimentarea temerilor legate de o agresiune rusa, in contextul in care Rusia are forte care stationeaza de zeci de ani in Transnistria. De altfel, dupa demersul separatistilor de la Tiraspol, oficialii de la Chisinpu au respins ,,declaratiile propagandistice".


Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca Rusia intentioneaza sa impiedice Moldova sa adere la Uniunea Europeana. La 1 martie, Sandu a raspuns informatiilor despre posibila aderare a Transnistriei la Federatia Rusa. ,,Propaganda rusa a raspandit aceasta poveste de groaza. Kremlinul face asta pentru a-i intimida pe moldoveni, mai ales ca suntem in an electoral", a spus Sandu.


Presedinta Moldovei a explicat apoi si pozitia fata de Rusia: ,,Vreau sa fie foarte clar, noi nu avem nimic impotriva rusilor, noi avem impotriva tancurilor rusesti. Noi nu avem ceva impotriva lor, noi vrem doar ca Federatia Rusa, ca si alte state, sa respecte Republica Moldova, sa respecte alegerea cetatenilor Republicii Moldova. Noi suntem o tara democratica, inca trebuie sa mai consolidam aceasta democratie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine coopereaza".


Intrebata daca Chisinaul face suficient de mult pentru a ,,se rupe" de Federatia Rusa, Maia Sandu a precizat: ,,In primul rand, noi nu ne rupem de Rusia, noi ne rupem de Rusia agresiva. Noi ne dorim sa vedem o Rusie pasnica intr-un viitor apropiat si democratica si sa avem relatii bune".


Miercuri, ministrul afacerilor externe de la Chisinau, Mihai Popsoi, a declarat ca relatiile diplomatice dintre Republica Moldova si Rusia sunt ,,la cel mai jos nivel din istorie". Popsoi a sustinut ca acest lucru este explicabil in conditiile in care Rusia ,,ucide zilnic, sugruma copii, femei, batrani, distruge locuinte".


Comments