Sfantul din calendarul ortodox care da cu biciul pe cer. Furtuni cu fulgere, trasnete si grindina pe...

Legenda Sfantului Ilie. Prorocul care loveste demonii cu un bici de foc

Sfantul Ilie este cunoscut pentru legenda sa atipica. Considerat initial un muritor vinovat de pacate grave, inclusiv de uciderea parintilor sai dupa ce a fost ispitit de diavol, Ilie s-a cait profund si a primit iertarea lui Dumnezeu. In urma caintei, a fost ridicat la cer intr-un car de foc, tras de cai inaripati. De atunci, Sfantul Ilie cutreiera norii, trasnind demonii cu un bici de foc.

In traditia populara, Sfantul Ilie este vazut ca o divinitate solara si meteorologica. Credinciosii spun ca acesta provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii. De asemenea, se crede ca daca tuna si fulgera, oamenii trebuie sa isi faca semnul crucii pentru a se proteja, deoarece Sfantul Ilie are permisiunea divina de a lovi orice, mai putin crucea.

Superstitii legate de consumul merelor

Una dintre cele mai cunoscute superstitii legate de Sfantul Ilie este interdictia femeilor de a consuma mere inainte de 20 iulie. Merele sunt considerate fructele Sfantului Ilie si sunt duse la biserica pentru a fi sfintite in aceasta zi, crezandu-se ca astfel devin mere de aur in viata de apoi.

Pe langa interdictiile si superstitiile legate de mere, Sfantul Ilie este asociat si cu diverse obiceiuri si ritualuri. De exemplu, in dimineata zilei de 20 iulie, oamenii culeg plante de leac, in special busuioc, pe care il duc la biserica pentru a fi sfintit. Odata intors acasa, busuiocul sfintit este ars, iar cenusa rezultata este folosita in scopuri terapeutice.

Recoltarea mierii de albine

O alta traditie importanta de Sfantul Ilie este ,,retezatul stupilor", adica recoltarea mierii de albine. Aceasta este o ceremonie implinita de barbati credinciosi, imbracati in haine de sarbatoare. Mierea noua este degustata alaturi de prieteni si rude, intr-un ritual care se crede ca aduce prosperitate in casele apicultorilor si protejeaza stupii de mana.

Sfantul Ilie este, de asemenea, considerat ocrotitorul recoltelor. De aceea, in aceasta zi, ogoarele sunt stropite cu agheasma pentru a asigura un rod bogat in anul urmator. Pe langa importanta agricola, 20 iulie este si ziua Aviatiei Romane, Sfantul Ilie fiind patronul spiritual al aviatorilor.

Superstitiile si traditiile legate de Sfantul Ilie reflecta atat credintele religioase, cat si practicile culturale stravechi ale poporului roman. Aceste obiceiuri, transmise din generatie in generatie, mentin vie memoria prorocului si importanta sa in viata comunitatii, oferind un prilej de reflectie asupra valorilor si credintelor noastre.

Comments