Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti pe 8 noiembrie. Traditii si superstitii

Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti pe 8 noiembrie. Traditii si superstitii

Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti de credinciosii ortodocsi si greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Sfintii Mihail si Gavriil sunt considerati conducatorii cetelor de ingeri si calauzele sufletelor spre Rai.

Arhanghelul Gavriil, al carui nume se traducere din ebraica „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul vestilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfintilor parinti Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea buna, nasterea Mantuitorului, a fost adusa Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este infatisat in icoane ca purtator al unui semn divin, un crin sau o trompeta (in care va suna pentru a anunta cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pamant).

Mihail se traduce din ebraica prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugaciunile adresate de credinciosi Tatalui Ceresc si este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii razvratiti impotriva lui Dumnezeu, este reprezentat in iconografia ortodoxa in costum de soldat, purtand in mana o sulita cu varful indreptat spre pamant. Sf. Arhanghel Mihail este mai des intalnit in traditiile romanesti decat Gravriil. Astfel, in popor se spune ca el este cel care ia sufletele oamenilor, stand la capataiul bolnavilor, daca acestia vor muri, sau la picioare, daca vor scapa de boala si va continua sa traiasca. Conform unei legende, Mihail ar fi fost initial un om simplu, insurat cu o fata frumoasa, pe nume Stancuta. Dupa casatorie, aceasta s-a transformat intr-o femeie rea, iar pentru rabdarea pe care Mihail ar fi avut-o fata de ea, Dumnezeu l-a facut sfant.

Despre Sfintii Mihail si Gavriil, traditia spune ca nu e doar motiv de sarbatoare, ci si de reculegere si de pomenire a celor plecati din aceasta lume. Iar reculegerea si pomenirea sunt mai potrivite acum, cand Romania inca-si plange tinerii morti in clubul groazei.

Arhanghelul Mihail este, in traditia crestina, conducatorul ostilor ingeresti. Iar Arhanghelul Gavriil este aducatorul vestilor bune: el le-a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Fecioarei Maria, iar Fecioarei i-a vestit ca va naste pe Mantuitorul lumii, pruncul Iisus. Sfintii Mihail si Gavriil sunt calauze ale sufletelor in drumul lor spre rai. Arhanghelul Mihail poarta cheile raiului, este un infocat razboinic impotriva diavolului si vegheaza la capataiul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.

In calendarul religios popular, atat pe 8 noiembrie, cat si in ziua precedenta, sunt pomenti toti mortii familiei, ofrandele aduse lor purtand numele de "Mosii de Arhangheli". Sfintii Mihail si Gavriil au grija insa si de cei in viata: ei sunt pazitorii oamenilor din clipa in care s-au nascut si pana la moarte si se roaga continuu bunului Dumnezeu pentru sanatatea acestora.

Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard pacatele izvorate din patimile si slabiciunile omenesti si ii ajuta pe cei care tin posturile crestinesti sa isi purifice constiinta.

Vezi si: Mesaje si urari de Sfintii Mihail si Gavriil

Biblia mentioneaza doar trei Arhangheli

Dupa traditia biblica, Arhanghelii, ingerii dinaintea tronului dumnezeiesc si purtatori la cer ai rugaciunilor, sunt in numar de 7, dar in textele canonice nu apar nominalizati decat trei: Mihail, Gavriil si Rafail. Acesta din urma e considerat vindecatorul suprem intre ingeri.

Traditii si superstitii de Sfintii Mihail si Gavriil

In ceea ce-l priveste pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, ca poarta cheile Raiului, este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta.

Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Incaperea, se spune ca se umple de sange, motiv pentru care totul trebuie spalat si curatat in camera respectiva. Daca bolnavilor le este dat sa traiasca, atunci Mihai sta la picioarele lor.

Aprinde o lumanare de Sfintii Mihail si Gavriil

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.

De asemenea, in credintele populare Sfantul Mihail este si protectorul Lunii si al Soarelui si ca ori de cate ori diavolii incearca sa le fure de pe cer (eclipse), nu ezita sa se lupte cu ei.

O traditie regasita si in Transilvania, si in Bucovina cere ca gospodinele sa coaca, de Sfintii Mihail si Gavriil, "turta aretilor" (aretii fiind, in limbajul de la stane, berbecii despartiti de oi).

De Sfintii Mihail si Gavriil, aretii sunt sloboziti din nou in staulul oilor. Turta, preparata din grau sau porumb, este aruncata intre oi si de felul in care cade depinde rodul din primavara: daca turta cade cu fata in sus, oilor le va merge bine si vor fata usor; turta cazuta cu fata in jos meneste de rau - oile vor fata greu si multi miei vor pieri inainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail si Gavriil de patroni ai oilor.

Sambata se imperecheaza berbecii cu oile

In sambata de dinaintea acestei sarbatori se face pomana pentru morti, iar in ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om sa aprinda o lumanare, intrucat aceasta ii va fi lumina pe lumea de dincolo. Nu se lucreaza deloc in ziua acestei sarbatori, caci, se spune in popor, cei care vor munci se vor chinui rau inainte sa moara. Tot in aceasta zi se amesteca berbecii cu oile, in scopul imperecherii. Se pregateste si o turta, care se arunca intre oi, si daca aceasta cade cu fata in sus, este un semn ca mioarelor le va merge bine atunci cand vor fata.

In sambata dinaintea zilei Sfintilor Mihail si Gavriil se fac praznice pentru pomenirea mortilor, iar finii merg la nasi cu colaci.

Ziua de 8 noiembrie mai este numita si ,,Napustitul aretilor" sau ,,Vara Arhanghelilor" care tine doar o zi. De unde vione prima denumire? De la obiceiul ciobanuilor de a amesteca berbecii (aretii cu oile in aceasta zi; berbecii se ,,napustesc" asupra oilor pentru imprechere si de aici numele de ,,napustitul aretilor".

Pe langa „Vara Arhanghelilor” mai sunt inca 3-4 zile mai calduroase, intre 8 noiembrie si 25 decembrie, denumite ,,vara iernii".

In popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupora Soarelui si Lunii, pe care le elibereaza din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura (eclipse). De asemenea, se spune ca are putere asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul la ger, pe pamant, dintr-o data.

Ce nu ai voie sa faci de Sfintii Mihail si Gavriil

De Sfintii Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Rugaciune la Sfintii Mihail si Gavriil

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tau, Mihail, spre ajutorul robului Tau (se rosteste nu), sa-l scoata din mana vrajmasilor vazuti si nevazuti! O, mare Arhanghel Mihail revarsa mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rosteste numele celui care se roaga). Arhanghele Mihail, capetenia cetelor ingeresti, voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor si al tuturor ingerilor, fii mie pazitor, ajutatorla nevoie, in singuratate, la drum si pretutindeni. Izbaveste-ma, mare Arhanghel, de toate inselaciunile viclene ale diavolului si auzi-ma pe mine, pacatosul (se rosteste numele celui care se roaga), care ma rog tie si chem numele tau cel sfant. Grabeste-te spre ajutorul meu si auzi rugaciunea mea! Pe toti cei ce-mi stau impotriva biruieste-i cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, cu ale sfintilor ingeri si cu ale Sfintilor Apostoli. Apara-ma de cutremure, de potop, de razboaie, de orice rau si izbaveste-ma de cel viclean, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Rugaciunea catre Sfantul Arhanghel Gavril, aici.

Post-ul Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti pe 8 noiembrie. Traditii si superstitii apare prima data in Libertatea.ro.

Comments