SGR, fata in fata cu sistemele de garantie-returnare europene. Similaritati, diferente si provocari

SGR, fata in fata cu sistemele de garantie-returnare europene. Similaritati, diferente si provocari

SGR, fata in fata cu sistemele de garantie-returnare europene. Similaritati, diferente si provocari

Piata ambalajelor acoperite de sistemul de garantie-returnare din Irlanda (PET si doze) este estimata la 1,9 miliarde de unitati, anual. De 3,5 ori mai mica decat cea din Romania, care include si ambalaje de sticla.Slovacia, care a implementat un sistem de garantie-returnare in ianuarie 2022, a ajuns la o rata de colectare prin sistemul de garantie-returnare de 71% dupa primul an, depasind tinta stabilita la nivel national, de 60%.In al doilea an de functionare, Slovacia si-a depasit din nou obiectivul, ajungand la o rata de colectare de 92%, comparativ cu 80%, cat era stabilita tinta.In doar doi ani de functionare, sistemul slovac de garantie-returnare a reusit depasirea obiectivelor europene de colectare pentru urmatorii sase ani (77% pana in 2025, 90% pana in 2029).Implementarea sistemului de garantie-returnare in alte tari nu a fost lipsita de provocari. Analizand experienta altor tari, in primele luni de functionare Sistemul Garantie - Returnare nu a fost perfect, ci perfectibil.Experienta altor state care au implementat un astfel de mecanism ne arata rezultate similare in primele luni de functionare si aceeasi evolutie graduala a programului. Insa toate statele care au adoptat mecanismul garantie-returnare au ajuns la o rata de colectare de 80-90% dupa 2-3 ani de functionare a sistemului.

In Romania, Sistemul de Garantie-Returnare functioneaza de 5 luni de zile (decembrie 2023 - aprilie 2024). Perioada in care s-au pus pe piata aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR si au fost returnate aproximativ 250 de milioane de ambalaje (150 de milioane de ambalaje SGR - estimat pentru luna aprilie 2024). Ceea ce inseamna, pentru Romania, o rata de colectare de aproape 16%, dupa 5 luni de functionare a SGR.

O delegatie a Asociatiei Sistemelor de Garantie-Returnare din Europa (DRS - The Association of Deposit and Return Systems) a organizat o vizita de lucru in Romania, la finalul lunii aprilie, gazda a acestui eveniment fiind administratorul SGR din Romania, compania RetuRO. Reprezentanti din tari precum Danemarca, Letonia, Tarile de Jos, Austria, Ungaria, Malta, Irlanda si Slovacia au facut schimb de experienta, au discutat bune practici si au prezentat strategii de implementare pentru a aduce imbunatatiri sistemelor de garantie-returnare la nivel european. Cu toate ca specificul national le confera o anumita unicitate, toate sistemele de garantie si returnare au intampinat provocari in etapa initiala a implementarii.

Irlanda a lansat sistemul de garantie-returnare (DRS) la inceputul lunii februarie, anul acesta. Sistemul irlandez include doar ambalajele de plastic si dozele de aluminiu, pentru care consumatorii platesc o garantie de 15 eurocenti (0,75 lei) pentru recipientele intre 150 ml si 500 ml si 25 eurocenti (1,25 lei) pentru recipientele intre 500 ml si 3 litri.

In prima luna de functionare, irlandezii au returnat doua milioane de ambalaje, dar dupa cea de-a doua luna au ajuns la 21 de milioane de ambalaje. La boom-ul din luna martie a contribuit si sarbatoarea nationala de St. Patrick, cand s-au returnat 2,2 milioane de ambalaje intr-un singur week-end. Dar si perioada de tranzitie, care a fost de doar 6 saptamani pentru producatori (pana pe 15 martie 2024) si de 4 luni pentru retaileri (epuizarea stocurilor pana la 31 mai 2024).

Practic, de la 1 iunie 2024, pe piata din Irlanda vor exista doar ambalaje cu garantie. In Romania, perioada de epuizare a stocurilor de produse in ambalaje SGR din magazine se poate prelungi de la 7 luni (30 iunie 2024, cat este in prezent) pana la 13 luni (31 decembrie 2024 - proiect de HG in dezbatere).

,,O perioada de tranzitie lunga creste riscul de frauda. Este motivul pentru care in Irlanda am luat decizia de a avea aceste perioade scurte de tranzitie pentru producatori si de epuizare a stocurilor pentru retaileri. Aproximativ 80% dintre producatorii irlandezi folosesc coduri de bare internationale. Re-turn (administratorul DRS Irlanda) le-a cerut producatorilor sa treaca la coduri de bare nationale pentru Irlanda, lucru pe care majoritatea l-au facut. Totusi, aproximativ 10% au declarat ca doresc sa continue sa utilizeze coduri de bare internationale, ceea ce prezinta un risc de frauda pentru produsele care vin din Irlanda de Nord, care nu face parte din sistemul de garantie-returnare. Re-turn a decis sa perceapa o taxa producatorilor "pentru a reduce impactul fraudei", pe perioada in care se epuizeaza stocurile vechi in timpul perioadei de tranzitie", a declarat Ciaran Foley, CEO al Re-turn, compania care administreaza DRS Irlanda.

In Irlanda, magazinele cu suprafata de vanzare sub 250 de metri patrati pot face exceptie de la organizarea punctelor de returnare. Dar peste 90% dintre comercianti, chiar si multe magazine mici, s-au inscris deja in sistem si primesc ambalaje returnate de la consumatori. Operatorii HoReCa pot opta sa nu participe la sistem, deoarece majoritatea ambalajelor sunt achizitionate pentru consum in incinta localului. Au existat, insa, reclamatii ca unii operatori HoReCa (restaurante, pub-uri, hoteluri) percep clientilor garantia pe ambalaje, dar nu le dau si ambalajul pentru a-l putea returna si recupera, apoi, garantia platita.

In cele 3 luni de functionare sistemul de garantie-returnare irlandez s-a confruntat cu mai multe provocari: consumatori care intampinau dificultati in utilizarea automatelor pentru returnarea ambalajelor, RVM-uri care nu functionau sau erau pline, nu printau vouchere din lipsa de hartie, automate inaccesibile persoanelor in scaune rulante, drumurile lungi pana la automate sau lipsa lor din zonele rurale. Cu toate acestea, multi irlanezi vad avantajele sistemului ca fiind mai importante decat dezavantajele.

In prezent, exista peste 2.200 de RVM-uri in Irlanda si peste 150 de puncte de returnare manuala, in aproximativ 1400 de locatii de returnare.

Slovacia a introdus un sistem de garantie-returnare (DRS) incepand cu 1 ianuarie 2022 pentru ambalaje PET si doze metalice. Inca din primul an, tinta de 60% a fost depasita, Slovacia ajungand la un procent de colectare a a ambalajelor DRS de 71%. In al doilea an de functionare, sistemul de garantie-returnare atinge o rata de colectare de 92%, comparativ cu o tinta stabilita la 80%. Practic, in doar doi ani, sistemul DRS slovac a depasit obiectivele europene de colectare pentru urmatorii sase ani, dar si imbunatatirea calitatii colectarii separate a deseurilor. 70% din plasticul recuperat a fost utilizat pentru fabricarea de noi ambalaje.

"Implementarea rapida a adus o serie de provocari. In primul rand, retailerii au fost obligati sa achizitioneze masini automate de returnare (RVM-uri), sa le instaleze in magazine si sa le pregateasca pentru utilizare. In al doilea rand, angajatii au trebuit sa fie instruiti in utilizarea si intretinerea RVM-urilor, precum si in schimbarea accesoriilor de colectare, fapt ce nu a fost intotdeauna primit cu entuziasm.

In plus, a fost necesara modificarea comportamentului consumatorilor privind returnarea ambalajelor. In Slovacia, majoritatea oamenilor faceau cumparaturi vinerea si returnau ambalajele in acelasi timp, ceea ce conducea la aglomeratie la automate si la presiune suplimentara asupra retailerilor si a angajatilor. Am recomandat oamenilor sa isi fragmenteze programul de returnare si observam, acum, in statisticile noastre, ca acestia si-au modificat comportamentul si nu mai utilizeaza automatele doar in anumite zile sau intervale orare.

Logistica, extrem de complexa, a fost, de asemenea, o provocare. Trebuie sa fim pregatiti in permanenta, deoarece comerciantii nu dispun intotdeauna de spatiu suficient pentru a stoca ambalajele. Prin urmare, eficienta in colectarea ambalajelor este esentiala. Cu cat sunt mai multumiti comerciantii, cu atat sunt mai dispusi sa sprijine DRS-ul", a declarat Marian Ac CEO al SPRAVCA ZALOHOVEHO SYSTEMU - administrator al DRS Slovacia.

In Slovacia sunt 3300 de puncte de returnare a ambalajelor, dintre acestea, 2400 sunt RVM-uri, iar aproximativ 900 de puncte returnare fac colectare manuala. Micii comercianti dispun de scanere manuale pentru ambalajele DRS. Dupa ce sunt colectate de la punctele de returnare, ambalajele sunt transportate la 5 depozite intermediare, distribuite regional, unde sunt compactate pentru transport si procesare. In Slovacia exista un singur centru de numarare si sortare a ambalajelor DRS.

In Romania, sunt 4 centre regionale RetuRO, in prezent: la Bontida (jud. Cluj), Giarmata (jud. Timis), Brasov si Otopeni (Ilfov), care va fi inaugurat la mijlocul lunii mai. In urmatoarele 3 luni vor fi deschise alte centre RetuRO la Bacau, Ploiesti si Dolj. Capacitatea de procesare a ambalajelor SGR din Romania este, in acest moment, de peste 2,6 miliarde de ambalaje (incluzand si centrul din Otopeni).

In Slovacia, aproximativ 1,16 miliarde de sticle de PET si doze de metal sunt plasate pe piata, anual. Romania are un potential de aproximativ de sase ori mai mare (7 miliarde de ambalaje).

Analizand si experienta altor tari, in primele luni de functionare Sistemul Garantie - Returnare nu a fost perfect, ci perfectibil, durand, in medie, 10-12 luni pana cand sistemul se maturizeaza si functioneaza la parametri optimi.

De asemenea, sistemele din alte state care au implementat un astfel de mecanism au inregistrat rezultate similare in primele luni de functionare si aceeasi evolutie graduala a programului ca si Romania, unde exista o crestere exponentiala de la luna la luna. In decembrie 2023, au fost colectate 31.000 de ambalaje, in ianuarie, 2,2 milioane, in februarie am ajuns la peste 20 de milioane, iar in luna martie la aproximativ 80 de milioane de ambalaje SGR returnate de catre consumatori, In aprilie, cantitatea estimata de ambalaje SGR returnate de consumatori este de aproximativ 150 de milioane.

Insa, un lucru este cert. Toate statele care au adoptat mecanismul garantie-returnare au ajuns la o rata de colectare de 80-90% dupa 2-3 ani de functionare a sistemului.

Comments