Si daca Dancila este retrasa din cursa prezidentiala?

Si daca Dancila este retrasa din cursa prezidentiala?

Asa cum era de asteptat, decizia CCR il obliga pe presedinte sa numeasca ministri propusi de primul ministru, dar in acelasi timp il obliga si pe premier sa mearga in fata parlamentului pentru validarea guvernului din moment ce i& s-a schimbat structura politica.

Cine a castigat si cine a pierdut? Luptele ducandu-se in interiorul unui cerc vicios, in acelasi cerc putand fi inclusa si CCR, au pierdut si acelasi timp au castigat toti.

Putina victorie, putina pierdere. Intr-un cerc vicios nu exista victorii de necontestat si nici perdanti absoluti. Fiecare, in functie de cum interpreteaza decizia CCR, poate da impresia ca i s-a dat dreptate.

Klaus Iohannis a castigat timp si capital electoral reusind prin refuzul sau sa mai contribuie putin la erodarea guvernului, aflat demult intr-o avansata pierdere de incredere si de imagine.

& Viorica Dancila a inregistrat o victorie simbolica asupra presedintelui, CCR obligandu-l pe presedinte sa-i numeasca pe ministri propusi de ea, dar a si pierdut, fiind obligata, tot prin decizia CCR, sa mearga in fata parlamentului pentru un vot de incredere.

& De acum inainte arbitrul este parlamentul. CCR a dat un impuls negocierilor pentru realizarea unei majoritati de conjunctura.

Cine va reusi sa adune 233 de voturi intr-un singur cos? PSD isi pune sperantele in parlamentari pe care ii va putea momi, in special de la ALDE. Poate niscaiva voturi ar putea obtine si de la transfugii ajunsi la Pro Romania.

Victor Ponta, cand vine vorba despre motiunea de cenzura, are o abordare cu totul inedita. Pro Romania va vota pentru demiterea guvernului, dar pe urma nu va vota decat un guvern de coalitie PSD – Pro Romania – ALDE.

Asadar, Ponta nu are o problema cu PSD, ci doar cu Viorica Dancila. Tariceanu, dupa cum a declarat de nenumarate ori, are o problema cu Viorica Dancila, nu cu PSD.

Rezulta de aici ca Viorica Dancila nu este agreata de liderii celor doua partide de pe stanga, in schimb ei isi doresc o apropiere de partidul pe care il conduce aceasta. Cum vor vota la votul de incredere? Cel mai probabil impotriva.

Nu este foarte clar daca un guvern cade daca nu obtine un vot de incredere din partea parlamentului. Inca nu am avut o asemenea situatie. Motiunea de cenzura este instrumentul juridic consacrat pentru daramarea unui guvern. Deci mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la motiunea de cenzura.

Aici intervine interesul presedintelui Klaus Iohannis. Interesul lui electoral este ca Viorica Dancila sa ajunga in turul doi la prezidentiale. Este un adversar lejer.

Daca guvernul cade inainte de alegeri, aproape sigur Dancila nu ajunge in turul doi. Este posibil sa fie retrasa si din cursa electorala. Atunci urmeaza sa fie pus in aplicare planul B: un candidat prezidential comun al celor trei partide.

ALDE si Pro Romania are deja un candidat comun, foarte important, independent. Un PSD fara Viorica nu trebuie sa faca decat o formalitate: sa adere la proiectul lui Tariceanu si Ponta, sustinandu-l pe Mircea Diaconu.

Este un plan in mai multe etape. S-ar parea ca presedintele Iohannis a cazut in capcana. Daca ar fi acceptat propunerile de ministri avansate de Viorica Dancila ar fi ajuns in finala de la prezidentiale cu un candidat practic fara sanse.

Acum lucrurile s-au complicat. Urmeaza jocuri de culise cum nu s-au mai vazut de multa vreme.&

Comments