Si totusi a fost un vot negativ

Si totusi a fost un vot negativ

Oricat de mica sau de mare ar fi diferenta dintre cei doi candidati pana la urma si alegerile prezidentiale din acest an s-au desfasurat dupa o regula& secreta stabilita de optiunile alegatorilor chiar in ziua votului.

Indiferent de candidat, indiferent de partid, Alegatorul constient voteza pentru schimbare. Asa cum nu a fost votat Emil Constantinescu pentru ca se numea Emil Constantinescu sau Basescu pentru ca era Basescu, nici Klaus Iohannis nu a fost votat pentru ca este Klaus Iohannis, ci pentru ca este perceput ca element al schimbarii. Nu a fost votat PNL, ci partidul in care in acest moment istoric oamenii au cea mai mare incredere.

Votul negativ a functionat si de data aceasta. S-a votat masiv impotriva unui partid despre care se crede ca a guvernat foarte prost tara. S-a votat impotriva coruptiei, impotriva unui aparat de stat ineficient, angajat pe criterii politice si clientelare. S-a votat impotriva unui mod de a face politica, a unui mod de a guverna.

& Votul de duminica ne place sa credem ca incheie o epoca. Un partid se naste, se dezvolta si decade. Aceste etape le-a parcurs PSD. Perioadele lui de glorie s-au succedat cu perioadele de constestare vehementa.

Partidul care traieste una dintre cele mai drastice infrangeri s-a nascut din focul revolutiei. Mai precis a confiscat o revolutie si a reusit sasi faca un capital electoral arogandu-si merite pe care nu le-a avut niciodata.

& Pana la urma istoria isi cere drepturile. PSD este obligatoriu sa se inscrie in randul partidelor care nu vor depasi 25-30% din voturi la alegerile parlamentare pentru a reusi sa faca o majoritate parlamentara cu un partid-satelit.

Cele 46 de procente obtinute la alegerile parlamentare din 2016 se razbuna. Chiar partidul-satelit s-a trezit la realitate si a abandonat un partener care ameninta insasi stabilitatea economica a tarii.&

Cu toate ca a avut cel mai slab candidat din toate timpurile, adica din 1990 incoace, PSD a obtinut un scor peste asteptari. Cu 33-35% cat arata exit-poll-urile, Viorica Dancila nu prea poate revendica in continuare functia de presedinte al partidului. Contestata sau nu, ea nu este omul care poate reforma un partid de dimensiunea si complexitatea PSD-ului. Pana la urma se va gasi omul potrivit pentru a face din el un partid modern, acceptat in familia politica socialista europeana.

De acum inainte important este ce va face presedintele Klaus Iohannis, cum se va raporta la PNL, cum va colabora cu partidele care sustin guvernul Ludovic Orban.

& Desi are obligatii fata de PNL, de acum inainte el nu-si mai poate permite sa faca discriminari flagrante intre jucatorii politici.

S-ar putea sa doreasca sa se razbune pe USR pentru ca Dan Barna a avut curajul de a candida impotriva lui. Ar fi o greseala fatala pe care o va plati PNL. Asa cum ALDE s-a retras de la guvernare ar putea proceda si USR daca nu va fi tratat cum se cuvine de presedinte.

Dupa infrangerea de duminica PSD va intra intr-un con de umbra. Partidul care are cele mai multe probleme de rezolvat este PNL. Nu sunt deloc usoare si nu pot fi rezolvate de presedinte sau de primul ministru. Probabil ca marea dificultate a PNL va fi sa actioneze in echipa si sa conlucreze cu partenerii de guvernare.

Klaus Iohannis nu a fost votat pentru ca ar fi avut un program grozav. Practic, nici nu a avut vreun program. A castigat repetand acelasi lucru: jos PSD, pesedeul la lada de gunoi a istoriei, pesedistii sa plece de la guvernare. Votul negativ a functionat si de data aceasta. Un lucru nu trebuie sa-l uite invingatorii, de acum si dintotdeauna: cine vine la putere in urma unui vot negativ, tot in urma unui vot negativ pleaca de la putere.

Comments