Si, totusi, lucrurile se misca

Si, totusi, lucrurile se misca

Primele zece zile de campanie au trecut fara ca vreun candidat sa se remarce in mod deosebit. Nicio sclipire, nicio iesire din tiparele discursurilor banale.

Nimic neobisnuit in comportamentul presedintelui Iohannis. De remarcat ca premierul Dancila face mai putine greseli de exprimare. Nu au lipsit nici scandalurile. Protagonistul celui mai rasunator scandal este chiar Dan Barna, initiatorul campaniei „Fara penali in functii publice”.
Indiferent ca este vinovat sau nu, candidatul Barna este ca si eliminat din turul doi.

Cresc sansele candidatului PSD de a intra in finala cu Iohannis, acesta avand sansa de a castiga la scor in fata Vioricai Dancila.

Considerat un pericol la adresa lui Iohannis, dupa ce a fost acuzat ca a facut niste manevre incorecte cu proiecte europene, Dan Barna nu mai reprezinta marea speranta de viitor. Din pacate, USR s-a validat ca partid prin asemanarea cu celelalte partide.

De aici inainte se poate pune semnul egal intre toate formatiunile politice. Nu si intre candidati. Prin cultura, prin prezenta de spirit, se detaseaza Theodor Paleologu, insa este greu de crezut ca va depasi procentul micului partid al lui Traian Basescu.

Putin prezent pare sa fie Mircea Diaconu. Cele doua partide care il sustin nu se omoara sa-l ajute. Cu greu, pana in acest moment, Diaconu poate fi plasat in plutonul fruntas.

Practic, au ramas in plutonul fruntas reprezentantii primelor trei partide. Liberalii se straduiesc putin mai mult decat pesedistii sa-si promoveze candidatul.

PNL lupta pe doua fronturi. Pe de o parte sunt implicati in campania prezidentiala, pe de alta parte sunt ocupati cu formarea guvernului.

Ludovic Orban nu pune sub semnul indoielii trecerea guvernului prin Parlament. Intreaga lui fiinta emana optimism. Echipa este gata, se pare ca a primit si girul presedintelui, urmand ca in aceasta saptamana sa se prezinte la judecata parlamentarilor. La numaratoare ies ca sigure 222 de voturi. Mai este nevoie de doar 11. Pro Romania se mai gandeste. Cica se pune de o alianta, poate chiar fuziune, PSD – Pro Romania. Intr-o astfel de situatie, cu greu se pot aduna 233 de voturi necesare pentru investirea guvernului.

Adica se va ajunge de unde s-a pornit dupa alegerile din 2016. Lipseste doar Liviu Dragnea.

In ciuda declaratiilor deloc magulitoare cu care se gratuleaza Ponta si Dancila, inseamna ca, pe stanga, lucrurile se misca. PSD nu vrea sa renunte la guvernare, iar Pro Romania se va rotunji ca partid in interiorul partidului-mama.

Ce se va intampla cu ALDE? Cata vreme are un numar semnificativ de parlamentari si nu a facut niciun pas spre partidele de dreapta, ALDE se va reintoarce la vechiul lui aliat. Pentru a se salva, probabil va fuziona cu Pro Romania.

Refacerea majoritatii parlamentare rezultate dupa ultimele alegeri parlamentare va face imposibila votarea cabinetului Orban. Se asteapta o alta nominalizare? Cel care stie este doar Klaus Iohannis.

Daca nu va trece nici urmatorul guvern, se declanseaza procesul de organizare a alegerilor anticipate. Castigator al unui nou mandat, pentru presedintele Iohannis nu mai conteaza cand au loc alegerile parlamentare. Dupa cum decurg lucrurile, alegerile viitoare vor genera o majoritate parlamentara de dreapta. Asa ar fi normal: un presedinte de dreapta, un guvern de dreapta. Acesta este si sensul ascuns al sloganului „Pentru o Romanie normala”.

Comments