Sindicalistii Postei Romane, miting de protest in fata Guvernului. Care sunt principalele revendicari

Sindicalistii Postei Romane, miting de protest in fata Guvernului. Care sunt principalele revendicari

Sindicalistii Postei Romane, miting de protest in fata Guvernului. Care sunt principalele revendicar...


Sindicalistii din cadrul Postei Romane organizeaza, sambata, incepand cu ora 10:00, un miting de protest in fata Guvernului, pentru a solicita conducerii Postei Romane salarii marite, locuri de munca sigure si conditii de munca decente, informeaza Agerpres.


Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, care reprezinta aproximativ 18.000 de salariati, estimeaza o participare de circa 2.500 de membri de sindicat veniti din toate judetele din tara.


Sindicalistii reclama starea avansata de saracie a salariatilor Postei Romane.


Potrivit SLPR, pentru 17.000 dintre angajati, adica pentru aproape 80% din intregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistenta, in conditii de munca foarte grea, solicitanta, de uzura.


Alt motiv al protestului este refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorari salariale pentru angajati, in sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR si fara a tine seama de cresterea constanta a preturilor la energie, combustibili si produse alimentare.


De asemenea, sindicalistii invoca si iminenta pierderii unui numar semnificativ de locuri de munca din randul agentilor postali, al factorilor, oficiantelor, dirigintilor, lucratorilor din tranzite, in urma introducerii unor posibile automatizari, dar si in lipsa abordarii unor noi linii de business.


Salariatii sunt nemultumiti de initiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de munca articolele prin care sunt protejate locurile de munca si drepturile salariatilor. Aceste initiative reprezinta cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere impotriva propriilor salariati, considera acestia.


Sindicalistii enumera principalele tinte vizate in vederea subrezirii contractului colectiv de munca:


eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activa in elaborarea si evaluarea normelor de munca;aplicarea rezultatelor normarii, fara negocierea cu sindicatul;eliminarea salariilor compensatorii la concediere - minima protectie pe care o mai ofera angajatorul unui om concediat dupa zeci de ani de munca;eliminarea automatului de clase;eliminarea sporurilor de: continuitate si cumul de functii (acordat acelor lucratori care suplinesc activitati pe care ar fi trebuit sa le faca posibil salariati angajati pe locuri vacante), program fractionat (un spor generos de 100 lei celor care prin natura locului de munca lucreaza dimineata 4 ore si dupa amiaza inca 4 ore - alocand astfel din viata personala apropae o jumatate de zi).

"Facem apel catre Guvernul Romaniei si catre liderii coalitiei de guvernare. Va solicitam sa gasiti timpul necesar pentru o analiza temeinica si sanatoasa asupra starii acestei companii", au mai spus liderii sindicali in comunicatul de presa.


Comments