Sindicatele acuza patronatele ca se folosesc de criza pandemica pentru a bloca drepturi fundamentale...

Potrivit unui comunicat CNS Cartel Alfa, organizatiile patronale "solicita Parlamentului sa respinga modificarile adoptate in Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor cu privire la Legea dialogului social nr. 62/2011, sub pretextul grijii fata de sanatatea cetatenilor in contextul pandemiei".

Proiectul de modificare a fost depus la Comisia de munca a Camerei Deputatilor in noiembrie 2018 si de atunci au fost organizate nenumarate intalniri la care atat reprezentantii sindicatelor, cat si reprezentantii patronatelor au fost prezenti, si-au sustinut argumentele, au fost prezentate evaluari, analize, date. A afirma acum, asa cum o fac reprezentantii patronatelor ca "modificarile aduse in comisia de munca reprezinta doar opiniile partii sindicale" este profund gresit si poate chiar ofensator pentru membrii forului legislativ al tarii.

(...) CNS Cartel Alfa mai sustine ca, in comunicarea lor, patronatele mai vorbesc despre faptul ca "modificarile aduse in Comisia pentru munca si protectie sociala sunt de natura sa dezbine partile si sa destrame colaborarea reala dintre partenerii sociali prin fortarea dialogului social, in loc sa incurajeze construirea increderii pe baze solide."

"Despre ce "colaborare reala" dintre partenerii sociali vorbesc patronatele, in conditiile in care numarul de contracte colective de munca a scazut in mod dramatic? La nivel de sector, nu s-a incheiat niciun contract colectiv de munca din anul 2011 pana acum (anterior anului 2011, numarul anual de acorduri colective incheiate la nivel de sector era in jur de 16). In lipsa unei asumari concrete, orice dialog este pana la urma o simulare. La nivel de companie, singurul nivel la care mai are loc sporadic cate o negociere finalizata intr-un acord, din aproape 30.000 de companii active care au peste 20 de angajati si astfel obligatia de a initia negocierea colectiva, sub 800 dintre acestea au incheiat un contract colectiv de munca (adica sub 3%). Dintre aceste contracte colective, marea majoritate (9 din 10) nici nu sunt negociate si semnate de sindicate, ci de reprezentantii salariatilor (niste pseudo-structuri de dialog controlate de angajatori).

Nu in ultimul rand, in solicitarea de respingere a modificarilor legii, patronatele invoca soarta celor 350 de mii de lucratori care si-au pierdut locul de munca ca efect al pandemiei, omitand sa arate cu ce ar afecta modificarea legii dialogului social efortul comun de a gasi impreuna solutii pentru acestia.

In acest an, Romania si-a marit datoria publica pentru a finanta scheme de sprijin pentru pastrarea locurilor de munca, costuri pe care le vom suporta cu totii. Pentru implementarea acestor scheme de sprijin, partea sindicala a cerut impunerea conditiei ca firmele sa nu distribuie dividente in perioada in care apeleaza la aceste scheme de ajutor de stat, astfel incat efortul sa fie partajat: statul sa suporte costurile aferente reducerii timpului de lucru, salariatul sa-si asume reducerea salariului, insa patronatele s-au opus vehement sa participe astfel la acest efort comun, participarea acestora sa fie minima, si in acelasi timp sa aiba eventual si castiguri.

Astfel, nu este nicio surpriza ca angajatorii doresc mentinerea actualului cadru legislativ care creeaza discrepante in repartizarea cresterii economice, maximizarea profiturilor prin pauperizarea lucratorilor si mentinerea lor la nivelul minim prin blocarea capacitatii de organizare a lucratorilor, se mai spune in comunicatul Biroului National al CNS Cartel ALFA.

Sindicalistii fac apel catre partidele reprezentate in Camera Deputatilor sa voteze raportul Comisiei pentru Munca si sa adopte proiectul de lege, pentru a avea mecanisme functionale de reprezentare a lucratorilor si negocieri colective.

Comments