Sindicatele din invatamant cer guvernului sa nu amane majorarea salariilor

Sindicatele din invatamant cer guvernului sa nu amane majorarea salariilor

Sindicatele din invatamant cer guvernului sa nu amane majorarea salariilor

"In caz contrar, avand in vedere situatia actuala, apare un mare semn de intrebare privind implementarea oricarui scenariu pentru inceperea anului scolar. Varianta propusa ieri de Guvern seamana izbitor de mult cu ceea ce s-a intamplat in 2008, cand cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salariala stabilita printr-o lege", se arata in comunicatul Federatiei sindicale, transmis Agerpres.

Intentia guvernului de a amana majorarea salariilor de la 1 septembrie este intepretata si drept o incercare de a crea un conflict prin care sa-si acopere "incapacitatea de a gestiona inceperea anului scolar in conditii de siguranta maxima" si sa-i transforme pe dascali in vinovati de serviciu, in conditiile care ar trebui sa intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu sanse foarte mari de a contacta noul virus."Prin actiunile intreprinse in ultimele luni, s-a observat clar ca actualul Executiv nu stie cum sa gestioneze situatia din invatamant. Faptul ca ministrul Finantelor, Florin Citu, ne anunta acum ca nu erau cuprinsi in buget bani pentru majorarile salariale stabilite prin lege este o minciuna grosolana, in conditiile in care, dupa finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara ca fondurile sunt prinse in buget. In plus, prin proiectul facut public ieri seara (joi, n.r.), se incalca orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informati despre aceasta intentie. Prin toate deciziile luate de la inceputul pandemiei, acest Executiv a demonstrat ca nu este interesat/capabil sa gaseasca solutii viabile pentru sistemul educational, fiind preocupat doar de aranjamente politice. Un exemplu in acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor scolari si a directorilor pe criterii de apartenenta politica", a afirmat Marius Nistor, presedintele federatiei, citat in comunicat.Potrivit acestuia, in actualul context, inceperea noului an scolar e pusa sub semnul intrebarii, in conditiile in care guvernul nu ofera solutii clare, coerente."Se clameaza achizitia de laptopuri/tablete pentru elevi, insa acestea vor ajunge cel mai devreme in luna octombrie; multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru ca nu au dorit, ci pentru ca nu li s-a oferit posibilitatea; pana la ora actuala, nu exista niciun proiect prin care cadrelor didactice sa li se puna la dispozitie echipamente IT pentru desfasurarea orelor online. Prin toate (IN)deciziile din ultima perioada, Guvernul pune sub semnul intrebarii atingerea dezideratelor din proiectul "Romania Educata" al Presedintelui Romaniei si vrea sa transforme tara intr-o Romanie needucata. Sper insa ca, in al 12-lea ceas, Guvernul se va trezi si, analizand ceea ce s-a intamplat in 2008, isi va reconsidera pozitia fata de angajatii din invatamant", a adaugat liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Potrivit proiectului de rectificare bugetara, Ministerul Finantelor a propus ca majorarea nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant, sa fie amanata de la 1 septembrie anul acesta la 1 septembrie anul viitor.

Comments