Siria: Niciun progres semnificativ la sfarsitul discutiilor din Kazahstan

Siria: Niciun progres semnificativ la sfarsitul discutiilor din Kazahstan

Discuţiile de pace de două zile asupra conflictului sirian la care au luat parte Rusia, Iranul şi Turcia s-au încheiat vineri în Kazahstan fără progrese semnificative cu privire la formarea unui comitet constituţional, care ar trebui să găsească o soluţie la conflictul din ţară, relatează France Presse.

Potrivit unui comunicat comun publicat la finalul negocierilor, formarea acestui comitet constituţional a fost abordată şi emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a participat, dar noi discuţii la Geneva vor fi necesare pentru a ajunge la un rezultat.

Emisarul Rusiei pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat joi că "mai multe puncte obscure" încetinesc crearea comitetului constituţional, care ar permite relansarea procesului politic de soluţionare a conflictului.

Iniţiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan, a eclipsat treptat negocierile sub auspiciile ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, care nu au putut găsi o soluţie definitivă pentru a pune capăt unui război ce a făcut peste 370.000 de morţi din 2011.

Procesul are loc la iniţiativa Rusiei şi a Iranului, aliaţii Damascului, în coordonare cu Turcia, care sprijină unele grupări rebele, dar fără implicarea Washingtonului.

Acest proces ilustrează rolul vital al Moscovei, a cărei intervenţie militară în septembrie 2015 a permis regimului lui Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să schimbe situaţia în favoarea sa.

Ultimele runde de negocieri au dat puţine rezultate şi Rusia pledează asupra formării unui comitet constituţional. Conform planului ONU, acest comitet ar număra 150 de membri: 50 numiţi de putere, 50 de opoziţie şi 50 de Naţiunile Unite.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments