SOCIAL – Oamenii strazii, cei mai afectati de ger. Multi prefera frigul decat sa stea la caldura

SOCIAL Oamenii strazii, cei mai afectati de

SOCIAL – Oamenii strazii, cei mai afectati de ger. Multi prefera frigul decat sa stea la caldura

Persoanele fara adapost sunt la aceasta ora expuse unui risc major din punctul de vedere al sanatatii. Maramuresul este pana in 11 februarie cel putin sub cod galben de ger persistent si vreme deosebit de rece. Cei de la Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare ies pe teren, verifica oamenii strazii cunoscuti, le mai dau cate un ceai si un sandwitch si cam atat.

Si asta pentru ca acesti oameni prefera sa stea in strada decat la Azilul de Noapte. Pentru ca, spun ei, la azil sunt probleme multe si lor nu le place. Asa s-a intamplat azi, cand Politia Locala, Politia Baia Mare si un echipaj de la Serviciu de Ambulanta Judetean Baia Mare au intervenit in zona RFN pentru a duce la adapost un om al strazii. De fapt, un barbat care pana nu demult a stat la Azilul de Noapte Baia Mare si care acum nici nu mai vrea sa auda de acest loc. Prefera, spune chiar el, ,,sa moara" decat sa mai ajunga intr-un astfel de loc.

Cert este ca, dupa ce cei de la Ambulanta i-au verificat semnele vitale, care au iesit bine, avand in vedere conditiile vitrege in care omul ,,traieste", acesta a fost convins sa mearga undeva, aici fiind vorba fie de Spitalul de Boli Infectioase, fie Azilul de Noapte. Noi nu ne putem imagina greul prin care trece un astfel de om, care sta imbracat cu 10 randuri de haine, sa nu moara de frig, care are langa el un plus care inseamna ceva pentru el si care ii aduce cel mai probabil aminte de o perioada frumoasa din viata lui, nelipsitul rozar, semn ca si in cele mai grele vremuri credinta in Dumnezeu exista si nu se poate contesta… Si multe alte lucruri, care pentru acesti oameni inseamna toata viata lor.

Problema este ca cei care sunt de mult oameni ai strazii, obisnuiti cu acest stil de viata, in care traiesti din mila altora, dupa ce scapa de frig, dupa ce isi revin sau iau pastilele respective recomandate de medicii specialisti, se intorc inapoi in strada, pentru ca asa s-au invatat. Ori trebuie sa-i schimbi omului mentalitatea, sa il faci sa inteleaga ca este spre binele lui sa ramana intr-un centru unde sa invete niste meserii pe care centrul le pune la dispozitie si sa fie convins sa renunte, de exemplu, la a se droga sau a face alte lucruri cu care el a fost invatat.

Dragos HOJDA

The post SOCIAL – Oamenii strazii, cei mai afectati de ger. Multi prefera frigul decat sa stea la caldura appeared first on ZiarMM.

Comments