Sociopati vs psihopati: tulburarile de personalitate tot mai raspandite. Care sunt principalele dife...

In medicina, nu sunt folositi oficial pentru a pune un diagnostic. In schimb, specialistii folosesc termenul de tulburare de personalitate antisociala (ASPD), care descrie un tipar de comportament deviant. ,,Sociopatia" este, de fapt, un termen mai vechi pentru aceasta tulburare, iar ,,psihopatia" este considerata o forma mai grava a ASPD.

Foto: ProfimediaTulburarea de personalitate antisociala

Daca suferi din pricina tulburarii de personalitate antisociala, comportamentul tau poate sfida normele sociale si legale, fara a arata prea multa consideratie pentru ceilalti. De regula, aceasta afectiune incepe sa se manifeste din copilarie, dar diagnosticul oficial se pune doar dupa varsta de 18 ani.

Daca suferi de aceasta tulburare, e posibil sa:

- Minti frecvent pentru a-ti atinge scopurile;

- Comiti infractiuni fara sa simti vinovatie;

- Ignori siguranta sau sentimentele altora;

- Actionezi impulsiv si agresiv;

- Ai dificultati in mentinerea relatiilor sau a locului de munca;

- Iti asumi riscuri nejustificate.

Ce este psihopatia?

Psihopatia nu este un diagnostic medical, ci un set de trasaturi distincte, care apare la un procent mai mic dintre persoanele cu ASPD. Aproximativ 25%-30% dintre cei cu tulburare de personalitate antisociala au trasaturi psihopate. Un specialist poate folosi lista de verificare a psihopatiei Hare pentru a evalua aceste trasaturi.

Foto: ProfimediaCum sa recunosti o psihopata. Boala psihica se manifesta diferit la femei, in comparatie cu barbatii

Printre caracteristicile psihopatiei se numara:

- Sarmul superficial si manipulativ;

- Minciuni frecvente si inselaciuni;

- Lipsa completa a remuscarilor sau vinovatiei;

- Reactii emotionale foarte reduse;

- Cruzime fata de ceilalti, fara regrete;

- Refuzul de a-si asuma responsabilitatea pentru faptele proprii.

Desi doar 1% din populatia generala prezinta trasaturi psihopate, acest procent creste semnificativ in randul celor din inchisori, intre 15% si 25%. Persoanele cu psihopatie sunt de 15-25 de ori mai predispuse sa comita infractiuni si sa creasca randul persoanelor din inchisori.

Cum recunosti un bipolar? Cel mai des intalnite SIMPTOME care ar trebui sa iti dea de gandit: la ce trebuie sa fii atentDiferenta dintre sociopati si psihopati

Daca ai tulburare de personalitate antisociala (sau sociopatie), este posibil sa fii constienta de faptul ca actiunile tale sunt gresite, dar empatia ta pentru ceilalti este redusa, ceea ce iti ingreuneaza schimbarea comportamentului. Chiar daca simti uneori regret, acestea nu te opresc din a continua sa faci rau.

In schimb, persoanele cu trasaturi psihopate nu simt deloc vinovatie sau empatie. Unii experti sustin ca psihopatii nu au niciun fel de consideratie pentru altii si au o capacitate redusa de a anticipa consecintele negative ale actiunilor lor.

Citeste continuarea pe Click!pentrufemei

Comments