Soferii agresivi NU vor mai scapa de amenzi: se vor trezi cu contraventiile direct la usa! Noi modif...

Practic, Politia Romana va putea folosi camerele video amplasate de catre administratorii drumurilor pentru a constata o serie intreaga de contraventii la legislatia rutiera legate de:

- limita maxima admisa de viteza pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;- interdictia sau restrictia de a conduce un vehicul pe o banda a sensului de deplasare;- semnificatia culorii rosii a semaforului;- trecerea la nivel cu calea ferata;- interdictia de a adopta un comportament agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice- depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferata.

Mai mult, se creeaza baza legala pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul masinilor soferilor pentru constatarea comportamentului agresiv in trafic, relateaza HotNews.ro. Insa este elaborat totodata si un mecanism strict de utilizare a acestor imagini. Astfel, sesizarea depusa la politie trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;b) data si ora cand au fost surprinse manevrele agresive;c) locul ori elemente de natura sa conduca la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;d) vehiculul implicat si numarul de inmatriculare ori inregistrare al acestuia, dupa caz;e) semnalizarea rutiera a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevanta pentru constatarea contraventiei.

Pentru a preveni situatiile de abuz sau in care un sofer incearca sa se razbuna pe un altul, este impusa si o limita a numarului de plangeri.

,,Se considera ca persoana care a formulat sesizarea nu a perceput in mod intamplator manevreleagresive atunci cand:

a) aceasta a sesizat, cu privire la acelasi autovehicul, mai mult de o posibila fapta contraventionalasavarsita intr-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei posibile fapte contraventionale savarsite intrun interval de 15 zile;b) aceasta a sesizat, cu privire la acelasi loc, mai mult de trei posibile fapte contraventionalesavarsite intr-un interval de 24 de ore sau mai mult de sapte posibile fapte contraventionale savarsiteintr-un interval de 15 zile", prevede textul ordonantei. In aceste cazuri, sesizarile participantilor la trafic nu vor mai fi luate in considerare.

Soferii pot cere a doua testare cu etilotestul in anumite conditii

O alta modificare importanta este legata de diferentierea intre persoanele juridice si fizice in ce priveste regimul amenzilor. ,,Prin proiect se propune eliminarea posibilitatii persoanei juridice de a achita jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, astfel incat sa se realizeze efectul disuasiv al sanctiunii", se spune in nota de fundamentare a actului normativ.

Alte doua modificari majore vizeaza procedura de testare pentru consumul de alcool sau substante interzise.

,,Se impune introducerea posibilitatii persoanei care conduce pe drumurile publice un vehiculpentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de a solicitao a doua testare, in cazul in care rezultatul testarii este de pana la 0,10 Mg/l alcool purin aerul expirat, dat fiind faptul ca unele alimente consumate recent pot distorsionamasuratoarea", prevede actul normativ.

A doua testare se va face la 15-20 de minute dupa prima, iar daca rezultatul celei de-a doua testari este negativ, soferul nu va fi sanctionat.

De asemenea, Guvernul vrea sa rezolve problema generata de numarul mare de permise suspendate pentru consumul de droguri, in asteptatea confirmarii rezultatelor probelor biologice care trebuie sa fie furnizate de catre Institutul de Medicina Legala. Intarzierile mari provocate de numarul mare de cereri tergiverseaza solutionarea cauzelor penale, iar uneori soferi nevinovati stau cu permisul suspendat luni de zile in asteptarea analizelor care i-ar putea exonera de acuzatii.

,,Se instituie posibilitatea ca determinarea prezentei in organismul unei persoane a substantelor psihoactive sa poata fi realizata si in cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane acreditate in acest sens sau in unitatile publice de asistenta medicala autorizate si acreditate pentru astfel de determinari, avand in vedere problemele deosebite de logistica ale institutiilor de medicina legala", precizeaza sursa citata.

In plus de asta, se instituie reguli pentru ridicare veiculelor chiar si in situatiile in care sunt parcate regulamentar. Este vorba de cazurile in care este necesara efectuarea unor lucrari publice sau de interventia la incendii, accidente s.a.

Autoritatile locale sau administratorul drumului trebuie sa anunte din timp efectuarea lucrarilor care fac necesara mutarea masinilor dintr-un anume loc. Mutarea se va face fara costuri suplimentare pentru proprietari, la o distanta cat mai mica de amplasamentul initial. In cazurile de interventie de urgenta, nu mai este necesar anuntul prealabil.

Comments