Soferii agresivi vor fi amendati in baza filmarilor si pozelor de amator. Modificare importanta a le...

In prezent, abaterile rutiere nu pot fi constatate decat daca sunt observate de un politist sau in baza imaginilor inregistrate cu aparatura tehnica omologata.

Nici macar comportamentul agresiv al soferilor nu poate fi pedepsit, chiar daca exista imagini care demonstreaza abaterea.

Insa, Guvernul Romaniei a decis sa faca o modificare importanta a legii rutiere.

Politistii vor testa obligatoriu anumiti participanti la trafic pentru alcool sau substante psihoactive! Proiect aprobat de Guvern

Astfel, autoritatile vor putea amenda soferii care incalca legea si in baza inregistrarilor de amator. Adica a pozelor sau filarilor de amator, realizate cu telefonul mobil sau cu o camera de bord.

Soferii agresivi, amendati in baza filmarilor si pozelor de amator

Soferii vor putea fi sanctionati si in baza unor inregistrari audio-video primite de politisti de la alti participanti la trafic sau de la administratorii drumurilor publice, stabileste Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern.

,,Politistul rutier poate constata contraventia de adoptare a unui comportament agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice [...] si cu ocazia verificarii sesizarii formulate de un participant la trafic ce a perceput in mod nemijlocit si intamplator efectuarea, pe drumul public, de catre conducatorul unui vehicul, a oricareia dintre manevrele prevazute la art. 54 alin.(2) si a surprins aceste manevre agresive intr-o inregistrare audio-video sau video, dupa caz", se arata in proiectul adoptat in sedinta din 28 iunie 2024.

Politia Rutiera va pune la punct o platforma informatica unde vor fi incarcarea imaginile surprinse in trafic.

Imaginile pot fi utilizate pentru sanctionarea celor care, de exemplu:

- intorc masina prin folosirea franei de mana;- schimba benzile de circulatie foarte des;- accelereaza agresiv;- derapeaza intentionat;- circula foarte aproape de vehiculul din fata;- folosesc nejustificat semnalele acustice si luminoase.

Practic, soferii care sunt filmati in timp ce dau flash-uri, claxoneaza, pun frana sau circula foarte aproape de o alta masina, pot fi sanctionati.

Pana acum, sanctiunile nu puteau fi aplicate decat daca filmarea era realizata cu un dispozitiv omologat de Politia Romana.

Ce trebuie sa contina imaginile video transmise politiei

Inregistrarea audio-video sau fotografia trimisa politiei trebuie sa cuprinda:

- extrasul cadrului din clipul video care surprinde manevrele agresive efectuate;- data si ora cand au fost surprinse manevrele agresive;- locul ori elemente de natura sa conduca la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;- vehiculul implicat si numarul de inmatriculare ori inregistrare al acestuia, dupa caz;- semnalizarea rutiera a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevanta pentru constatarea contraventiei.

De asemenea, persoana care face sesizarea are obligatia de a transmite numele, CNP-ul si datele de contact.

Totodata, va semna o declaratie pe propria raspundere prin care isi asuma ca elementele transmise sunt reale si nu au fost modificate sau alterate in niciun fel, scrie promotor.ro.

In plus, politistii vor putea prelucra si datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes judetean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administreaza si, daca este cazul, in baza lor sa aplice sanctiuni soferilor.

Comments