SOMERI – 8.600 de romani au ramas fara loc de munca in luna mai

SOMERI – 8.600 de romani au ramas fara loc de munca in luna mai

ŞOMERI. Numărul celor fătă un loc de muncă a crescut surprinzător în luna mai a acestui an cu 8.585 faţă de luna aprilie, până la 581.178, iar rata şomajului a urcat la 6,6%, după patru luni de scădere, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit News.ro, pentru luna aprilie, statisticile provizorii au indicat o scădere uşoară a numărului şomerilor comparativ cu luna precedentă, la 572.593, iar rata şomajului a fost de 6,4%, calculată după metodologia Biroului Internaţional al Muncii (BIM), nivel minim din ultimii şapte ani.

Luna mai este prima lună după decembrie 2015 în care s-a înregistrat o creştere a şomajului în România, relevă seriile INS.

Totuşi, faţă de luna mai 2015, numărul de şomeri a scăzut în luna mai 2016 cu circa 40.800.

Şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 7,3% în luna mai, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 5,6%, mai arată datele oficiale.

Autorităţile publică, constant, şi numărul de şomeri înregistraţi oficial în evidenţele oficiilor pentru forţa de muncă.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul lunii mai, 410.509 şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,6%.

Însă conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialişti, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional.

sursasursa

Comments