Sorin Cimpeanu, despre testul cu saliva: Este un act pe care il putem asemana cu testul de sarcina

Sorin Cimpeanu, despre testul cu saliva Este

Sorin Cimpeanu, despre testul cu saliva: Este un act pe care il putem asemana cu testul de sarcina

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat luni seara ca aproape 17.000 de unitati scolare au decis ca testele de saliva sa fie administrate la domiciliu, iar 216 scoli mici, pentru nevoi speciale, au optat ca testele sa fie efectuate la scoala.

Ministerul Educatiei a transmis „ca, pana la ora 19:00, in urma utilizarii testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de saliva, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, iar Sorin Cimpeanu a explicat pe rand, la Antena 3 si Digi24, ce urmeaza in cazul celor raportati pozitiv.

Primele doua cazuri raportate pozitiv au fost la doi elevi din Capitala, unul la liceul Caragiale, iar altul la Scoala 81. Sorin Cimpeanu a precizat ca DSP a contactat parintii pentru efectuarea testelor PCR, insa acestia facusera deja testul. Potrivit ministrului educatiei, DSP asigura gratuit efectuara testelor PCR.

De asemenea, elevii depistati pozitiv intra in izolare pentru doua saptamani, daca nu fac un test PCR care sa confirme sau sa infirme rezultatul. „Ma intereseaza sa stiu ca parintii raporteaza cand e un rezultat pozitiv. Fiecare raportare poate salva un copil, care are sansa sa primeasca tratament inainte de a dezvolta o forma mai grava”, a sustinut Sorin Cimpeanu.

Testarea pe baza de saliva nu se raporteaza in Corona Forms. Nu e un act medical. Poate fi admistrat si de catre persoane fara competente medicale. Este un act pe care il putem asemnana, daca vreti, cu testul de sarcina sau cu taierea unghiilor.

Sorin Cimpeanu:

„Testul de sarcina nu este verificat din punct de vedere al conditiilor sterile, nici al altor conditii. Nici taiatul unghiilor, daca imi permiteti sa duc in derizoriu putin, nu este un act medical. Nu te verifica nimeni. La fel este si testul de saliva. Important este ca acest test pe baza de saliva sa fie la dispozitia elevilor si personalului din invatamant pentru a avea un mediu mai sigur in scoli, pentru a le putea tine deschise”, a spus Sorin Cimpeanu, la Antena 3, conform Hotnews.

Sorin Cimpeanu a apreciat ca cei mai multi dintre parinti sunt responsabili si au folosit aceste teste de saliva. Ministrul educatiei a mai spus ca in scurt timp elevii vor depasi media nationala la vaccinare.

Legat de introducerea certificatului COVID in scoli pentru personal, Sorin Cimpeanu a spus ca personal merge pe preventie si nu sustine conditionarea accesului la educatie in niciun fel.

Comments