Sorin Cimpeanu, un pas inapoi in scandalul taierii burselor de merit in 2022 - Anunt despre REVIZUIR...

,,Daca va fi cazul, pe baza rezultatelor pe care le vom avea dupa primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a si semestrul I din clasa a IX-a, pentru ca toti ceilalti se bazeaza pe rezultatul din anul scolar anterior, daca va fi cazul, vom revedea criteriile in asa fel incat tot bugetul obtinut cu greu pentru bursele elevilor sa fie cheltuit pentru bursele elevilor. Toti banii alocati pentru burse vor fi cheltuiti pentru burse, pentru burse elevi", a declarat, joi, Sorin Cimpeanu, in urma protestului elevilor in fata ministerului Educatiei in scandalul declansat de taierea burselor de merit.

Scandalul taierii burselor de merit a fost declansat de Sorin Cimpeanu dupa ce a modificat pragul acordarii burselor de merit fara consultare si dat in timpul anului scolar. Ordinul a fost semnat inainte de Craciun si a intrat in vigoare odata cu publicarea, marti, in Monitorul Oficial. Asociatiile de elevi ii reproseaza lui Sorin Cimpeanu ca priveaza in acest fel, fara a se consulta in prealabil, peste 700.000 de elevi de bursele de merit, dupa ce a modificat media de la 8,50 la 9,50, pe langa introducerea, ,,din pix", a conditiei de cel mult 10 absente nemotivate.

Sorin Cimpeanu, acuzat de TAIEREA burselor de merit din Romania, fara consultare - CATI elevi sunt afectati in 2022 | DOCUMENT

Mai mult, ministrul Sorin Cimpeanu i-a acuzat pe elevii de gimnaziu si de liceu de mentalitate comunista, afirmand ca nu va fi ,,adeptul principiului comunist: dati mai putin sa ajunga la toata lumea".

Elevii care contesta scaderea mediei bursei de merit in 2022, acuzati de Sorin Cimpeanu de mentalitate comunista

,,Reamintesc, bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanta, sociale si de studiu, reprezinta de patru ori mai mult decat bugetul anului 2020, cand am avut 270 milioane de lei platiti doar de primarii. In 2021, am inceput cu un buget de 540 milioane de lei, pentru prima oara in istoria post-decembrista, platiti de la bugetul de stat", a mai spus Cimpeanu.

Elevii reproseaza ca de fapt a fost taiat bugetul pentru burse. Sorin Cimpeanu spune ca in anul scolar trecut au fost prea multe medii mari, deci prea multe burse de merit, desi rezultatele nu reflecta situatia reala a elevilor, pentru ca s-a invatat online, sistem catalogat drept ,,un dezastru" chiar de ministrul Educatiei. Acesta spune ca un sfert dintre elevii din Romania vor primi in continuare bursa de merit in baza noii reguli de modificare a pragului mediei pentru acordarea burselor de la 8,50 la 9,50.

Cimpeanu, raspuns HALUCINANT la scandalul modificarii criteriilor de acordare a burselor de merit: "1 elev din 4 va primi bursa. Cred ca sunt suficienti..."

Potrivit lu iCimpeanu, cei 347.000 de beneficiari estimati ai burselor de merit sunt de trei ori mai multi fata de 2020 (123.472). Insa acesta nu aminteste de beneficiarii burselor de merit din 2021, al doilea an de pandemie, facut mai mult online, in care 532.810 de elevi sunt beneficiari ai bursei de merit, adica o crestere cu 152.360, potrivit Notei de fundamentare pentru aprobarea Ordinului de stabilire a cuantumului minim al burselor aprobat de Guvern in 6 octombrie 2021.

Sorin Cimpeanu a sustinut ca ,,la rectificare, am luptat si am obtinut pentru bursele elevilor inca 105 milioane. Executia pe anul 2021 pe burse elevi de la bugetul de stat a fost de 645 milioane de lei. Peste acesti bani, am luptat si am obtinut o suplimentare de aproape 400 de milioane de lei. Peste acesti bani, care sunt cu 400 de milioane mai mult decat anul trecut. Sunt cei 226 de milioane pentru bursa profesionala si bursa bani de liceu", in declaratiile facute joi, in urma scandalului declansat de modificarea pragului pentru bursele de merit.

Elevii au protestat in fata Ministerului Educatiei, joi, din cauza modificarii pragului burselor de merit si a cuantumului per elev.

Comments