Spania, in situatie CRITICA: cel mai ingrijorator bilant de coronavirus din Europa

Spania, in situatie CRITICA: cel mai ingrijorator bilant de coronavirus din Europa

Spania, in situatie CRITICA: cel mai ingrijorator bilant de coronavirus din Europa

Numai in ultimele 24 de ore, Spania a raportat 3.632 de cazuri confirmate, dintre care 5 decese. Pana miercuri dupa-amiaza, numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 373.692, dintre care 28.581 au murit, potrivit datelor centralizate de Worldometers. In ultimele trei saptamani, din 18 iulie, Spania se gaseste pe un trend ascendent al infectarilor COVID-19, inregistrand peste 1.000-2.000 de cazuri zilnic, potrivit situatiei COVID-19 la nivel global.

La inceputul saptamanii, pe 10 august, Spania a comunicat o medie de 4.923 de noi cazuri zilnice in ultimele sapte zile, adica mai mult decat Franta, Regatul Unit, Germania si Italia impreuna, potrivit unui calcul al AFP realizat din surse oficiale, scrie Mediafax.ro.

Cu 323.000 de cazuri, era prima tara din Europa Occidentala, a 11-a din lume, fiind inaintea vecinilor sai cu 108 de cazuri la 100.000 de locuitori fata de 28 in Franta, 18 in Regatul Unit, 13 in Germania si 8 in Italia.

Multe tari europene au inceput sa impuna carantina celor care revin din Spania. Germania a extins marti avertismentele contra turistilor din Spania, clasand Madrid si tara bascilor drept zone de risc.

Este o situatie "critica, suntem in punctul in care lucrurile se pot ameliora sau se pot inrautati (...) acest lucru implicand sa facem tot posibilul si sa incercam sa stopam focarele inainte de a se agrava", a declarat pentru AFP Salvador Maci, profesor la Universitatea din Bacelona.

Spania a inregistrat peste 500 de focare de infectare de la primul val si cunoaste cea mai mare raspandire comunitara. Aceasta transmitere "nu poate fi controlata perfect, dar se atenueaza progresiv", a asigurat luni epidemiologul sef al Ministerului Sanatatii, Fernando Simon.

La doua saptamani de la redeschiderea granitelor, Spania inchidea doua localitati din cauza cresterii rapide a numarului de infectari - in Galitia si Catalonia. Guvernul din Catalonia a reimpus carantina pe 4 iulie, dupa izbucnirea unui focar de coronavirus in randul sezonierilor. O regiune agricola, Segria, din Catalonia, de aproape 210.000 de persoane, a fost plasata in carantina din cauza numarului mare de contaminari. Pe 5 iulie, peste 70.000 de persoane din regiunea Galitia au fost plasate in carantina. In acea perioada , Spania se afla pe locul sase in topul statelor cel mai afectate de pandemie, cu aproape 300.000 de infectari si mai mult de 28.000 de decese din cauza COVID-19.

Spania a pus capat pe 21 iunie celei mai stricte izolari din lume, in timpul careia populatia a fost obligata sa ramana la domiciliu mai multe saptamani. La aceasta data, autoritatile inregistrau 238 de noi cazuri pe zi si o medie de 8 cazuri la 100.000 de locuitori, departe de statistica de la mijlocul lui iulie.

Guvernul isi apara masurile adoptate, amintind ca aceste cazuru cresc pe masura ce testele se multiplica (aproape 7,5 milioane in total, 407.000 saptamana trecut) fata de mai mult de jumatate dintre noile cazuri sunt asimptomatice. Spitalele sunt departe de a fi coplesite si "mortalitatea a scazut mult", a subliniat luni dr. Simon.

De altfel, Spania inregistra 950 de morti pe zi in timpul varfului primului val, fata de 253 in total de la sfarsitul perioadei de izolare, 21 iunie, bilantul ajungand la 28.576 de decese.

Comments