Spaniolii s-au saturat de prea multi turisti. Protestatari au impanzit orasele cu sloganuri: "Intoar...

"Insulele Canare nu mai pot", sub acest slogan a fost lansat un apel la un protest ce ar urma sa aiba loc sambata in insulele din acest arhipelag situat in nord-vestul Africii, foarte vizitat pentru ca este tot timpul insorit. Obiectivul protestului: oprirea construirii a doua complexe hoteliere la Tenerife, principala insula din arhipelag, si o luare in calcul mai buna a locuitorilor si mediului in contextul exploziei incontrolabile a turismului."Insulele noastre sunt o comoara care trebuie aparata" sustine organizatia 'Canarias se agota' ('Insulele Canare se epuizeaza' n.r.) aflata la originea miscarii de proteste, si ai carei membri au intrat saptamana trecuta in greva pentru a pune presiune asupra autoritatilor.Anul trecut, insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de sapte ori mai multi decat cei 2,2 milioane de locuitori. O cifra extrem de ridicata avand in vedere resursele locale, a declarat purtatorul de cuvant la organizatia 'Canarias se agota', Victor Martin, care a denuntat o dezvoltare suicidala.Aceasta nemultumire nu este un fenomen izolat, din ce in ce mai multe miscari anti-turistice, in special pe retelele sociale, aparand in ultimele saptamani in Spania.La Malaga, una din destinatiile principale pentru turismul de tip soare si plaja, pe zidurile si portile locuintelor utilizate pentru gazduirea turistilor se pot vedea autocolante cu slogane de tip: "Aici inainte era casa mea" sau "intoarce-te acasa la tine".

Robert De Niro isi deschide un hotel de lux pe litoralul Marii Negre. Unde se afla stabilimentul pentru turistii cu dare de manaAcelasi lucru la Barcelona sau in insulele Baleare, unde protestatarii au instalat panouri publicitare false pe anumite plaje in care sunt lansate avertismente, in limba engleza, cu privire la riscul de caderi de pietre sau de intepaturi ale unor meduze periculoase, totul in scopul de a-i descuraja pe potentialii vizitatori, scrie Agerpres.Printre nemultumirile locuitorilor se numara presiunea imobiliara, multiplicarea inchirierii locuintelor in scop turistic astfel incat unii locuitori au fost obligati sa plece din centrul oraselor, precum si neplacerile sonore si de mediu.In Catalonia, care se confrunta de trei ani cu o seceta istorica, presiunea exercitata de hotelurile din Costa Brava asupra rezervelor de apa creeaza de asemenea nemultumiri, in conditiile in care autoritatile au plasat aproape toata regiunea in stare de urgenta, de la inceputul lunii februarie."Exista destinatii turistice care sunt la limita capacitatilor. Este o problema care apar punctual, in varf de sezon si in anumite parti ale tarii, dar care ia amploare", a recunoscut recent Jose Luis Zoreda, vicepresedintele organizatiei patronale Exceltur.

Cum au trisat mai multi atleti la maratonul de la Beijing. VIDEO cu modul in care trei africani i-au dat voie unui chinez sa ii depaseascaProteste ale spaniolilor fata de supraturism au avut loc inca din anii 2010, in special la Barcelona. Insa dupa pauza creata de Covid-19, se pare ca exasperarea a ajuns la o noua cota, in conditiile in care anul trecut Spania a gazduit un numar record de 85,1 milioane de turisti straini.In dorinta de a evita o supraaglomerare, mai multe orase au decis sa treaca la ofensiva, cum este Saint-Sebastien, din tara Bascilor (nord), care la finele lunii martie a decis sa limiteze la 25 de persoane componenta grupurilor turistice in centrul orasului, dupa ce anterior a interzis ghizilor sa mai foloseasca portavocea cu prilejul tururilor ghidate.Tot la finele lunii martie, Sevilia (sud) a anuntat ca ar putea introduce accesul platit, pentru non-rezidenti, in celebra piata centrala Plaza de Espana (Piata Spaniei, n.r.). La randul sau, Barcelona a decis sa scoata de pe Google Maps o linie de autobuz foarte frecventata de turisti, astfel incat de aceasta sa se bucure locuitorii.Insa pentru autoritati astfel de decizii nu sunt usor de luat. In Spania turismul reprezinta 12,8% din PIB si asigura 12,6% din locurile de munca, astfel ca numeroase familii depind de acest sector si nu sunt favorabile initiativelor care aduc prejudicii turismului.

Metoda "biletul ieftin", tot mai folosita de infractorii din Spania. Cum reusesc sa pacaleasca autoritatile de pe aeroporturi

Comments