Specialistii au aflat de ce unele tari au mai multi morti din cauza coronavirus. Tarile care nu test...

In Italia, tara cea mai afectata de epidemia de coronavirus la nivel European, nivelul mortalitatii este de aproape 10 ori mai mare raportat la Germania.

Cine nu testeaza, victima sigura

Jurnalistii de la BBC au consultat mai multi specialisti si au incercat sa gaseasca mai multe explicatii pentru acest ,,fenomen".

Italia socheaza in fiecare zi cand raporteaza un numar de aproape 1000 de persoane decedate in ultimele 24 de ore. Mortalitatea atinge in Peninsula aproape 11%, o cifra incredibila si greu de inteles, in conditiile in care la inceputul epidemiei din China, specialistii transmiteau ca virusul ucide aproximativ 0.2% din persoanele infectate.

Comparativ, in prezent, in Germania avem o rata a mortalitatii de 1%, in timp ce China a crescut la 4% dupa aproape cinci luni. In Israel, de exemplu, rata mortalitatii e 0.35%, cea mai mica din lume.

Asadar, care e explicatia acestor cifre, in conditiile in care omenirea se confrunta cu acelasi virus, indiferent de tara?

Rata mortalitatii, explicata

Conform BBC, exista doua tipuri de statistici, care se tin in paralel. Extrem de sumar, vorbim despre oamenii care mor exclusiv din cauza coronavirus, comparativ cu oamenii care nu au fost niciodata identificati, insa au murit cel mai probabil din cauza coronavirus. Pentru ca, la o populatie de zeci de milioane de oameni, testarea este imposibila pentru toata lumea.

Epidemiologul Carl Heneghan a incercat sa explice pe intelesul tuturor. Sa spunem ca avem 100 de oameni care au coronavirus. 10 dintre ei merg la spital, pentru ca sunt cazuri grave si sunt testati pentru coronavirus. Restul de 90 nu vor fi testati niciodata, cu toate ca au coronavirus. Intr-un final, 99 de oameni supravietuiesc si o persoana moare.

In realitate, doctorii se vor raporta la 1 deces din 10 persoane, asadar o rata a mortalitatii de 10%, cu toate ca rata reala e de 1% (pentru ca doar 1 persoana a murit din 100).

Asadar, pentru ca toata lumea sa inteleaga, cu cat testezi mai mult, cu atat rata fatalitatii va fi mai mica. Daca testezi mai putin, cifrele vor fi alarmante.

De exemplu, in Spania statisticile vorbesc despre 6.120 de morti din 110.238 de cazuri. In realitate, se estimeaza ca ar fi 7 milioane de infectati in aceasta tara. Brusc, numarul de morti nu mai pare atat de impresionant.

Nemtii, de exemplu, au o capacitate de testare de 500.000 de oameni pe saptamana. Romania 1.500. Asadar, tarile care nu reusesc sa testeze la scara larga vor fi speriate de numarul mare de decese si sistemul medical s-ar putea prabusi.

Comuna Vo din Italia, e cel mai bun exemplu de cum se trateaza pandemia. Toti cei 3.300 de locuitori au fost testati, bolnavii au fost dusi in carantina si situatia a fost rezolvata, remarca cei de la BBC.

Desigur, nu pot fi ingorati parametrii demografici. Coronavirus, se stie, face ravagii in randul persoanelor in varsta si bolnave. Tocmai de aceea, peste 95% din cazurile grave sunt oameni in varsta sau cu multe probleme. Inclusiv asa zisele cazuri de ,,tineri fara alte antecedente medicale" sunt cel mai probabil cazuri de oameni care sufereau de anumite boli ascunse, asa cum a fost si fotbalistul de 21 de ani din Spania care a aflat in ziua internarii in spital ca are leucemie.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Comments