Spectrul unei ,,taxe pe milionari" incepe sa alunge bancherii si managerii de fonduri din New York

Spectrul unei ,,taxe pe milionari" incepe sa alunge bancherii si managerii de fonduri din New York

Spectrul unei ,,taxe pe milionari" incepe sa alunge bancherii si managerii de fonduri din New York


Timp de zeci de ani bancherii din New York si managerii de fonduri au acceptat taxele mari din metropola americana pentru a putea lucra in cel mai mare centru financiar al lumii.


Dar de cand autoritatile au venit cu planuri pentru cresterea taxelor ca modalitate a echilibrarii bugetului, anumiti finantisti exploreaza plecarea din New York, imbolditi de de pandemie si de faptul ca munca de acasa a aratat ca lucratul pe Wall Street nu inseamna si neaparat lucratul din oras, scrie Reuters.


O propunere legislativa a statului New York prevede majorarea taxelor pana la 15,73%.


In acest moment, statul New York percepe un impozit pe venituri intre 4% si 8,22%, iar taxele percepute de orasul New York sunt intre 3,08% si 3,88%.


Astfel, cei care castiga multi bani achita anual o taxa de 12,7%.


Dar nivelul ar urma insa sa creasca cu trei puncte procentuale.


Florida, la mare cautare


,,Deja caut un apartament in Florida", spune o persoana bine platita din cadrul uneia dintre bancile de top, care a cerut sa nu fie citat pentru ca angajatorul sau nu este inca la curent cu planurile sale de a se reloca.


Altii iau in calcul nu doar plecarea lor, dar si a firmelor pe care le conduc.


Numita ,,taxa milionarilor", propunerea ar urma sa adauge suprataxe pentru cei care castiga mai mult de un milion de dolari pe an.


La final, taxele ajung sa depaseasca chiar si localitatile din California si ajung la cele mai mari niveluri din SUA, conform Reuters.


Statueta Fetita neinfricata pe Wall Street, New York (foto Hepta)

Beneficiile traiului in New York nu mai exista


Numai ca unii dintre cei care castiga mai mult de un milion de dolari spun ca beneficiile de a trai in New York si ofertele culturale nu mai depasesc ofertele unor state cu taxe mici, precum Florida, Utah sau Texas.


Mai exact, sectorul cultural este aproape inchis din cauza pandemiei, in vreme ce munca de la distanta este un succes in actualul peisaj sanitar.


Progresistii au castigat lupta cu moderatii


Propunerea de taxare, care pare ca are sanse de a trece, este culminarea unei batalii intre democratii moderati si cei progresisti. Pana recent, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a tinut piept acestei taxe.


Insa dinamica politica a facut ca lobby-ul efectuat de catre marile companii si bogatii orasului sa fie degeaba.


Ce companii pregatesc plecarea


Astfel, mari companii financiare, intre care Goldman Sachs, Virtu Financial si fondul speculativ Elliott Management, au anuntat deja ca au ca plan sa mute o parte din personal din New York.


Marile companii probabil nu vor abandona sediile din New York doar din motive de taxare, dar o parte din personal si micile forme, precum fondurile de investitii care angjeaza doar cateva zeci de persoane, se vor muta, spun surse din domeniu.


,,Este real. Asta creeaza un imbold coplesitor pentru a te muta", spune seful unui mic fond.


Bancherii au avertizat deja ca bogatii pleaca


Luna trecuta, mai multi directori din sectorul financiar, inclusiv cei ai JPMorgan Chase, Citigroup si BlackRock, au facut un pas neobisbnuit: au trimis o scrisoare publica avertizand ca bogatii se vor muta din New York daca taxele vor creste.


Scrisoarea mentiona ca societatile vor muta personal din New York deoarece angajatii lor de top nu vor sa fie taxati la niveluri inalte. Anumite companii au initiat deja miscari pentru a-si reduce propriile taxe, potrivit unor surse.


,,Cand bogatilor nu le place ceva, ei nu protesteaza, ei pur si simplu pleaca", spune Geoffrey Weinstein, avocat specializat pe taxe la Cole Schotz.


,,Cei cu dare de mana sunt sub un atac, iar ei cauta sa vada daca nu exista o metoda de a scapa de 15%. Ei cauta optiuni", a mai spus avocatul.


Exodul din California


Plecarile din New York vin dupa ce pandemia a ,,pustiit" marile orase ale Statelor Unite, precum San Francisco, Los Angeles, Miami, Seattle sau Washington.


De asemenea, orasul New York a fost parasit anul trecut de milioane de locuitori, dupa ce a inregistrat un numar foarte mare de cazuri de Covid-19. Ulterior, alte milioane de oameni, dar cu venituri mici, au venit in locul lor. Orasul a inregistrat astfel pierderi de 34 de miliarde de dolari din taxe neincasate, dupa cum scria Reuters in decembrie 2020.


Nu doar New York sufera de o plecare a bogatilor. Elon Musk s-a mutat din California in Texas, unde Tesla construieste in acest moment o fabrica.


De asemenea, gigantul bazelor de date Oracle se muta din California in Texas, in vreme ce fondatorul sau, Larry Ellison, s-a mutat in Hawaii, conform Bizjournals.


Drew Houston, seful Dropbox, s-a mutat si el in Austin, Texas.


In acelasi timp Joe Lonsdale, cofondator al producatorului de software Palantir, s-a mutat in Denver, ca si Alex Karp - seful Palantir, conform Businessofbusiness.com.


Comments