START pentru vaccinarea anti-COVID-19 cu Moderna a adolescentilor - Ce trebuie sa stie parintii, din...

Adolescentii trebuie sa fie insotiti de un parinte si vor primi doua doze de ser, la distanta de 28 de zile. Pe 23 iulie, Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat vaccinul produs de Moderna si pentru aceasta grupa de varsta. Moderna este al doilea ser autorizat in Uniunea Europeana pentru copiii de peste 12 ani. Vaccinarea cu serul de la Pfizer a inceput in Romania pe 2 iunie, pentru copiii cu varste intre 12 si 15 ani.

Platforma de programare permite inscrierea la vaccinare a tinerilor cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, pentru imunizarea impotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna. Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a facut mai multe precizari legata de principalii pasi ce trebuie parcursi.

TOTUL despre vaccinul Moderna (Spikevax) in Prospectul vaccinului de tip ARN mesager publicat de Agentia Nationala a Medicamentului - ce poate fi descarcat de AICI

PROCEDURA de INSCRIERE in platforma de vaccinare

Inscrierea la programare a minorilor in platforma electronica se va putea realiza prin intermediul conturilor parintilor, tutorilor sau ale apartinatorilor legali. De asemenea, din data de 2 august, vaccinarea copiilor se poate realiza fara o programare prealabila in platforma, prin prezentarea directa in centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administreaza acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel national.

Chestionare de TRIAJ si consimtamantul informat, semnate de parinti

Vaccinarea este gratuita si voluntara, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descarca de pe site-ul ROVACCINARE atat chestionarul de triaj, cat si formularul de consimtamant informat prin care isi exprima acordul in acest sens ( https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/). Documentul poate fi semnat de catre unul dintre parinti, de tutorele sau reprezentantul legal, iar in centrul de vaccinare, adultii vor prezenta actele de identitate valabile care sa ateste calitatea acestora (CI, pasaport, pentru adulti si certificatul de nastere, in cazul celor care nu au implinit 14 ani).

REACTII adverse la Moderna si SCHEMA de vaccinare - prima doza si rapel, la 28 de zile

Campania de imunizare in randul adolescentilor vine dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat, luni, 23 iulie a.c., acordarea extinderii indicatiei vaccinului Spikevax/ Moderna impotriva COVID-19 pentru categoria de varsta 12-17 ani. Schema de vaccinare recomandata consta in administrarea a doua doze, la un interval de 28 de zile, conform RCP (https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/spikevax-previously-covid-19-vaccine-moderna-epar-product-information_ro.pdf).

Reactii adverse posibile

Potrivit EMA, datele care rezulta din studiile clinice arata un profil de siguranta si o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna in cazul copiilor intre 12 si 17 ani, iar eficacitatea la acestia este foarte mare. Totodata, studiile efectuate releva faptul ca in grupul copiilor care au fost vaccinati nu s-au inregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinati.

In cadrul studiului, cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Spikevax au fost, de obicei, usoare sau moderate si s-au ameliorat in cateva zile dupa vaccinare.

TOTUL despre vaccinul Moderna (Spikevax) in Prospectul vaccinului de tip ARN mesager publicat de Agentia Nationala a Medicamentului - ce poate fi descarcat de AICI

Cele mai frecvente reactii adverse sunt durere si umflare la locul injectiei, oboseala, frisoane, febra, ganglioni limfatici umflati sau sensibili la subrat, dureri de cap, dureri musculare si articulare, greata si varsaturi. Acestea pot afecta mai mult de 1 persoana din 10.Mai putin de 1 persoana din 10 pot prezenta inrosire, urticarie si eruptii pe piele la locul injectiei, care apar uneori la mai mult de o saptamana dupa injectare, si eruptii pe piele. La mai putin de 1 persoana din 100 poate aparea inrosire la locul injectiei si ameteli. Umflarea fetei, care poate afecta persoanele care au facut in trecut injectii cosmetice faciale, slabiciunea musculara pe o parte a fetei (paralizie faciala periferica sau pareza acuta) si hipoestezia (senzatie redusa la atingere, dureri si temperatura) pot afecta mai putin de 1 persoana din 1 000.In asociere cu Spikevax au aparut un numar foarte mic de cazuri de miocardita (inflamarea muschiului inimii) si pericardita (inflamarea membranei din jurul inimii). La persoanele carora li s-a administrat vaccinul au aparut reactii alergice, printre care un numar foarte mic de cazuri de reactii alergice severe (anafilaxie). Asemenea tuturor vaccinurilor, Spikevax trebuie administrat sub stricta supraveghere medicala, avand la dispozitie tratamentul medical corespunzator.

S-au observat reactii alergice (de hipersensibilitate) la persoanele carora li s-a administrat vaccinul. S-a inregistrat un numar foarte mic de cazuri de anafilaxie (reactie alergica severa). Prin urmare, la fel ca in cazul tuturor vaccinurilor, Spikevax trebuie administrat sub stricta supraveghere medicala, avand la dispozitie tratamentul medical corespunzator in caz de reactii alergice. Persoanele care au o reactie alergica severa la administrarea primei doze de Spikevax nu trebuie sa primeasca a doua doza.

***Solicitati asistenta medicala de urgenta daca manifestati oricare dintre urmatoarele semne sisimptome ale unei reactii alergice:- senzatie de lesin sau stare de confuzie;- modificari ale ritmului batailor inimii;- dificultati la respiratie;- respiratie suieratoare;- umflare a buzelor, fetei sau gatului;- urticarie sau eruptie pe piele;- greata si varsaturi;- durere de stomac.***Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.Acestea pot include:Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):- umflare in zona axilei- durere de cap- greata- varsaturi- dureri musculare, dureri articulare si rigiditate- durere sau umflare la locul de administrare a injectiei- oboseala excesiva- frisoane- febraFrecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):- eruptie- eruptie, inrosire sau urticarie la locul de administrare a injectieiMai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):- mancarime la locul de administrare a injectieiRare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):- paralizie faciala periferica temporara (paralizia Bell)- umflare la nivelul fetei (umflarea poate sa apara la pacientii carora li s-au administrat injectii in scop cosmetic)Cu frecventa necunoscuta:- reactii alergice severe insotite de dificultati in respiratie (anafilaxie)- reactie de sensibilitate crescuta sau de intoleranta a sistemului imunitar (hipersensibilitate)- inflamatie a muschiului inimii (miocardita) sau inflamatie a invelisului inimii (pericardita),care poate duce la dificultati la respiratie, palpitatii sau dureri la nivelul pieptului.

TOTUL despre vaccinul Moderna (Spikevax) in Prospectul vaccinului de tip ARN mesager publicat de Agentia Nationala a Medicamentului - ce poate fi descarcat de AICI

Comments