Statele membre OMS nu au reusit, dupa doi ani de discutii, sa ajunga la un acord cu privire la preve...


Discutiile referitoare la un acord international care sa pregateasca lumea mai bine pentru o pandemie viitoare au inceput in februarie 2022, iar cele 194 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) nu au ajuns inca la o intelegere, insa isi doresc sa aiba un acord pana la sfarsitul lunii mai, relateaza AFP, citata de Agerpres.


Reprezentantii statelor s-au reunit pe 18 martie, la Geneva, pentru a noua runda de discutii care s-a incheiat joi, 28 martie, fara un text final. Negocierile vor fi reluate in luna aprilie, iar tinta este ca acestea sa se finalizeze pana la 5 mai, pentru ca textul sa fie adoptat oficial la Adunarea Mondiala a Sanatatii, care va incepe la 27 mai.


,,Nu sunteti departe de a ajunge la un acord. Am inca speranta ca veti ajunge acolo", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind ca ,,un acord reprezinta un instrument care salveaza vieti, nu doar o bucata de hartie".


Printre cele mai importante subiecte discutate sunt cele referitoare la agenti patogeni emergenti, o mai buna prevenire si monitorizare a focarelor, o finantare fiabila si transferul de tehnologie catre tarile mai sarace.


Pe de o parte, tarile europene vor investitii mai mari in preventie. Pe de alta parte, statele din Africa isi doresc sa aiba acces la cunostinte, finantare, testari, vaccinuri si alte tratamente, in timp ce SUA vor mai multa transparenta si ca date legate de orice focar de boala necunoscuta sa fie impartasite rapid.


In tot acest context, grupurile implicate in proiect au atras atentia ca presiunea de a avea un acord poate duce la un text nu atat de consistent care nu ar face ca lumea sa fie mai sigura decat inainte de COVID-19.


,,Au trecut de la un tratat cu drepturi depline la un document mult mai concis. Este vorba in acest moment de un exercitiu de salvare a aparentelor, pentru ca isi doresc in mod absolut ca totul sa se termine pana in mai", a afirmat K. M. Gopakumar, cercetator principal in cadrul Third World Network, participant la discutii.


La randul sau, seful OMS a avertizat ca, in lipsa unui acord, ,,vom asista la aceleasi inegalitati, aceeasi lipsa de coordonare, aceleasi pierderi evitabile de vieti si mijloace de trai si aceleasi tulburari sociale, economice si politice precum cele observate in timpul COVID-19".


Foto: Hepta


Comments