Statele Unite strang un arsenal de bombe ieftine si mortale antinava QUICKSINK, ca sa descurajeze Ch...


Statele Unite aduna un arsenal de bombe ieftine si usor de fabricat, QUICKSINK, ca parte a eforturilor de descurajare a Chinei in regiunea Indo-Pacific si de consolidare a fortelor americane din aceasta regiune, relateaza Reuters.


Invazia Rusiei in Ucraina a impins gandirea americana catre o noua filozofie, ,,masa accesibila", potrivit unui director executiv din industria rachetelor, vorbind sub rezerva anonimatului, referindu-se la faptul de a avea la dispozitie o multime de arme relativ ieftine.


,,Este o contrapondere naturala la ceea ce a facut China", a declarat Euan Graham, analist principal in cadrul think tank-ului Australian Strategic Policy Institute, referindu-se la arsenalul chinez de nave si rachete balistice conventionale, inclusiv cele concepute pentru a ataca navele.


Pentagonul si Ministerul Apararii din China nu au raspuns la solicitarile agentiei de presa.


Potrivit Reuters, Statele Unite au intensificat testarea armei sale QUICKSINK, o bomba ieftina si mortala, echipata cu un kit de ghidare GPS ieftin si un detector care poate urmari obiecte in miscare. Fortele aeriene americane au folosit un bombardier stealth B-2 in timpul unui test efectuat luna trecuta in Golful Mexic pentru a lovi o nava-tinta cu QUICKSINK.


Potrivit expertilor, China va avea in continuare un mare avantaj in ceea ce priveste numarul de rachete antinava si le poate adaposti pe teritoriul sau national. Dar cresterea productiei americane de QUICKSINK ar reduce acest decalaj, punand cele aproximativ 370 de nave de razboi ale Chinei intr-un pericol mai mare in timpul oricarui conflict viitor decat au avut de infruntat inainte ca Beijingul sa se aplece asupra modernizarii armatei sale in anii '90.


Bomba este fabricata de Boeing


QUICKSINK, inca in curs de dezvoltare, este fabricat de Boeing (BA.N). QUICKSINK poate fi utilizat cu sutele de mii de kituri de urmarire a munitiilor de atac direct comun, sisteme care pot fi lansate din avioanele de razboi americane sau aliate si care transforma in mod ieftin bombe de 900 kg in arme ghidate.


Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane doreste mii de arme QUICKSINK, potrivit unui director din industrie, care a refuzat sa dezvaluie cifra exacta, deoarece este clasificata. Cu suficiente arme ,,de masa accesibile" indreptate spre ele, apararea navelor chineze ar fi coplesita, potrivit acestui executiv, care a vorbit sub rezerva anonimatului.


Intr-un astfel de scenariu, armata americana ar utiliza rachete antinava cu raza lunga de actiune (LRASM) sau rachete SM-6 pentru a avaria o nava de razboi chineza si radarele acesteia, apoi ar bombarda nava cu arme mai putin costisitoare precum QUICKSINK, noteaza Reuters.


,,Este ca si cum am egaliza terenul de joc"


Statele Unite au acumulat o varietate de arme antinava in Asia. In aprilie, armata americana a desfasurat in Filipine, in timpul unui exercitiu, noile baterii mobile de rachete Typhon, care au fost dezvoltate la costuri reduse din componente existente si pot lansa rachete SM-6 si Tomahawk impotriva tintelor maritime.


Astfel de arme sunt relativ usor de produs, pornind de la stocuri mari si modele care exista de un deceniu sau mai mult, si ar putea ajuta Statele Unite si aliatii lor sa recupereze rapid in cursa rachetelor din Indo-Pacific, in care China are un mare avans.


Desi armata americana a refuzat sa spuna cate vor fi desfasurate in regiunea Indo-Pacific, peste 800 de rachete SM-6 urmeaza sa fie cumparate in urmatorii cinci ani, potrivit documentelor guvernamentale care descriu achizitiile militare. Cateva mii de Tomahawk si sute de mii de JDAM se afla deja in stocurile SUA, se arata in documente.


,,Jocul Chinei este de a restrictiona miscarea activelor Marinei SUA in Pacificul de Vest si in Primul Lant Insular", a spus Graham, referindu-se la cele mai apropiate arhipelaguri majore de coasta Asiei de Est. ,,Acesta este un fel de raspuns asemanator pentru a face viata dificila pentru PLAN, Marina Armatei de Eliberare a Poporului.


Plasarea armelor antinava in locatii precum Filipine le-ar pune la indemana o mare parte din Marea Chinei de Sud. China revendica 90% din Marea Chinei de Sud ca teritoriu suveran, insa cinci state din Asia de Sud-Est si Taiwanul se opun.


,,Intr-un fel, este ca si cum am egaliza terenul de joc", spune Collin Koh, cercetator la Scoala de Studii Internationale S. Rajaratnam din Singapore.


Comments