Statul Islamic, izolat de restul lumii dupa ce a fost respins in totalitate de la frontiera siriano-...

Forţe rebele care avansau la vest de localitatea Jarablus şi la est de satul al-Rai au cucerit duminică seara ultimele sate din zona de frontieră controlate de Statul Islamic, au anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului şi o grupare rebelă care participă la ofensivă.

Agenţia proguvernamentală turcă Anadolu a confirmat aceste cuceriri, care pun capăt prezenţei de peste trei ani a Statului Islamic la frontiera siriano-turcă.

Gruparea extremistă a folosit această zonă, situată la nord-est de Alep, pentru a aduce luptători străini în zonele asupra cărora deţine controlul atât în Siria, cât şi în Irak.

Recrutările jihadiştilor au crescut exponenţial după ce aceştia au câştigat teren în timpul Războiului civil din Siria, începând din 2013, şi după ce au cucerit bucăţi din nordul şi vestul Irakului într-o ofensivă-fulger, în iunie 2014.

Însă gruparea extremistă a pierdut cea mai mare parte a teritoriilor pe care le-a cucerit la frontieră în urma unor confruntări cu forţe siriene conduse de kurzi şi susţinute de atacuri aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite, care i-au respins pe jihadişti din nord-estul Siriei după ce i-au înfrânt în bătălia pentru localitatea de frontieră Kobane, în 2015.

Statele Unite consideră această campanie - în care vârful de lance au fost Unităţile pentru protecţia Poporului kurd (YPG) - drept o campanie-cheie în izolarea grupării extremiste în zona capitalei sale de facto Rakka, dar şi în perturbarea rutelor ei de aprovizionare.

Legăturile organizaţiei jihadiste cu restul lumii par că au fost întrerupte duminică definitiv de către prima ofensivă terestră a Turciei în Siria, care a susţinut în lupte grupări rebele aliniate Ankarei.

Turcia a anunţat că ofensiva, care a început în urmă cu zece zile, când Jarablus a fost cucerit de rebelii pe care-i susţine, fără prea mare rezistenţă, vizează atât Statul Islamic, cât şi YPG.

Ankara a lansat operaţiunile la scurt timp după ce Forţele Democratice Siriene, conduse de YPG, au cucerit de la Statul Islamic oraşul Manbij, la sud de Jarablus.

Turcii, care nu au încredere în forţele conduse de kurzi, din cauza legăturilor acestora cu rebeli kurzi care luptă pe teritoriul turc, s-au temut că această cucerire a oraşului Manbij ar fi putut să-i determine pe kurzi să avanseze în continuare spre vest şi să se unească cu o enclavă pe care aceştia o controlează în nord-vestul extrem al Siriei.

Acest lucru ar fi pus Ankara în faţa unei entităţi kurde care s-ar fi întins de-a lungul celei mai mari părţi a frontierei sale de sud.

Rebeli susţinuţi de turci au luptat săptămâna trecută, la sud de Jarablus, împotriva unor forţe aliate kurzilor, pe care le-au respins dintr-o serie de sate, înainte ca situaţia să se calmeze, marţi, între aceşti doi aliaţi ai Statelor Unite.

Observatorul, un ONG cu sediul în Marea Britanie, a anunţat că emisarul american pentru războiul cu Statul Islamic Brett McGurk s-a întâlnit cu lideri kurzi în Siria, duminică, şi le-a dat asigurări că Washingtonul îi susţine în continuare.

Aceată întâlnire a fost confirmată imediat de Statele Unite şi de partea kurdă.

Statul Islamic îşi are originea în Statul Islamic din Irak, o filială Al-Qaida care a înfiinţat, după izbucinirea conflictului sirian, în 2011, o aripă siriană pe care a numit-o Frontul al-Nusra.

Frontul al-Nusra s-a despărţit de Statul Islamic în 2013, însă numeroşi jihadişti au rămas loiali conducerii irakiene şi lui Abu Bakr al-Baghdadi, care a schimbat numele grupării în "Statul Islamic" în urma victoriilor pe care le-a obţinut în Irak în 2014.

Spre deosebire de al-Nusra, care rămâne un aliat apropiat al altor grupări rebele, Statul Islamic a luptat împotriva tuturor pentru a obţine controlul deplin asupra zonelor din Siria în care domină.

Ascensiunea puterii sale militare, asasinarea cu brutalitate a unor prizonieri locali şi occidentali şi atrocitatea atacurilor teroriste pe care le-a comis "acasă" şi în străinătate au transformat rapid eliminarea sa în obiectivul-cheie atât al liderilor arabi, cât şi occidentali.

Statul Islamic este, în prezent, vizat de atacuri tot mai eficiente atât din partea forţelor irakiene de securitate, cât şi din partea Forţelor Democratice Siriene.

Gruparea jihadistă a anunţat miercuri că unul dintre liderii ei de rang înalt şi purtătorul ei de cuvânt Abu Mohammed al-Adnani - care a îndemnat în mai multe rânduri la comiterea unor atacuri asupra unor ţinte occidentale - a fost ucis în regiunea Alepului.

Statele Unite au anunţat că l-au vizat pe al-Adnani într-un atac aerian, dar nu au putut să-i confirme moartea.

Potrivit unor analişti de la IHS, Statul Islamic a pierdut 12% din teritoriul asupra căruia deţinea controlul în primele luni ale lui 2016 şi este afectat de o scădere drastică a veniturilor.

Gruparea deţine în continuare controlul asupra a două bastioane - al-Rakka în Siria şi Mosul în Irak -, însă analişti au avertizat că pierderile teritoriale pe care le-a suferit sunt susceptibile să o determine să-şi intensifice atacurile teroriste, ca cele la care îndemna al-Adnani.

Comments