STOICA & ASOCIATII obtine in timp record masuri de conservare a probelor necesare verificarii incalc...

Echipa de avocati STOICA & ASOCIATII, formata din Dan-Rares Raducanu (Senior Partner, Executive Board Member) si Mircea Vasile (Junior Lawyer), a obtinut in instanta, pe cale de ordonanta presedintiala, autorizarea ca un expert judiciar numit de reclamanta, impreuna cu un executor judecatoresc si un reprezentant al reclamantei, sa se deplaseze la sediul unei societati concurente, precum si la punctele de lucru ale clientului acestei societati, pentru a proceda la identificarea si examinarea calculatoarelor si a celorlalte echipamente, in vederea descarcarii si conservarii codului sursa al aplicatiei utilizate de aceasta, precum si a tuturor celorlalte probe informatice necesare pentru a dovedi incalcarea drepturilor patrimoniale de autor asupra programului de calculator.

Toate aceste masuri au fost incuviintate cu autorizarea recurgerii la sprijinul agentilor fortei publice, in masura in care paratele nu permit accesul in spatiile indicate.

Avand in vedere necesitatea solutionarii cu celeritate a cauzei, dar si necesitatea pastrarii caracterului de surpriza, solutia a fost obtinuta in timp record, in termen de cinci zile de la data depunerii cererii si a fost pronuntata fara citarea partilor si cu eliminarea datelor referitoare la dosar de pe portalul instantelor judecatoresti. De asemenea, hotararea judecatoreasca a fost redactata in termen de doua zile de la pronuntare, fiind adusa la indeplinire prin conservarea probelor in modul indicat de instanta anterior comunicarii sale. In aceste conditii, apelul formulat de societatea concurenta, care urmarea intrarea in posesia suporturilor informatice pe care au fost copiate informatiile si aflate in custodia executorului judecatoresc, pentru a le sustrage ca probe din litigiul de fond a fost respins ca lipsit de interes.

Dan-Rares Raducanu: "Solutia obtinuta in acest litigiu este importanta atat pentru client, cat si in interesul jurisprudentei. Pentru client, in lipsa acestei solutii, orice incercare de a demonstra eventuala incalcare de catre societatea concurenta a drepturilor patrimoniale de autor ar fi putut fi zadarnicita, intrucat pana la administrarea expertizei judiciare in litigiul de fond informatiile necesare efectuarii unei analize ar fi putut fi sterse, facand imposibila stabilirea de catre un expert desemnat de instanta a incalcarii propriu-zise. Pe plan jurisprudential, solutia este importanta din dubla perspectiva: pe de-o parte, s-a stabilit cu celeritate si cu respectarea caracterului secret al procedurii, dreptul unui agent economic de a obtine conservarea unor probe usor alterabile atunci cand exista suspiciuni rezonabile cu privire la incalcarea drepturilor sale patrimoniale de autor si, as spune, in general, a drepturilor de proprietate intelectuala, pe de alta parte, s-a stabilit in mod definitiv ca odata intrate in conservare aceste probe, incercarea de a le scoate din conservare si, deci, de a le sustrage analizei instantei in litigiul de fond, reprezinta un demers lipsit de interes legitim."

Constituita in anul 1995, STOICA & ASOCIATII a castigat recunoastere nationala si internationala in lumea dreptului si a mediului de afaceri, prin intreaga sa activitate de asistenta juridica si de reprezentare a unui portofoliu vast de clienti. De la infiintare si pana in prezent, avocatii din cadrul STOICA & ASOCIATII au facut dovada ca sunt o echipa puternica, intemeiata pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIATII a dobandit o excelenta reputatie nationala si internationala. Performantele sale profesionale sunt recunoscute ca atare in cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.

Articol sustinut de STOICA & ASOCIATII

Comments