Stoltenberg, despre aderarea Suediei si Finlandei la NATO: "Aliatii sunt gata sa faca procesul de ratificare cat mai rapid posibil"

Stoltenberg, despre aderarea Suediei si

Stoltenberg, despre aderarea Suediei si Finlandei la NATO: "Aliatii sunt gata sa faca procesul de ra...

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 29 iunie, inainte de a doua zi a summitului NATO de la Madrid, ca se asteapta la o ratificare rapida a aderarii Suediei si Finlandei la alianta militara, relateaza The Guardian.

”Liderii vor lua decizia istorica de a invita Finlanda si Suedia sa devina membre NATO. Acest lucru se bazeaza pe acordul la care s-a ajuns intre Finlanda, Suedia si Turcia ieri. Este un acord bun”, a dat asigurari Stoltenberg, precizand ca este o situatia fara precedent ca acest lucru se intampla atat de rapid dupa solicitarile de aderare la alianta militara.

„Dupa invitatie, avem nevoie de un proces de ratificare in 30 de parlamente. Acest lucru ia intotdeauna ceva timp, dar ma astept, de asemenea, sa mearga destul de repede, deoarece aliatii sunt gata sa incerce ca procesul de ratificare sa aiba loc cat mai repede posibil”, a mai spus secretarul general al NATO.

Ambele tari au solicitat aderarea la Alianta la mijlocul lunii mai. Turcia a fost cea care s-a opus vehement ca cele doua state sa se alature NATO, pe motiv ca ele gazduiesc persoane cu legaturi cu grupuri pe care le considera teroriste, inclusiv cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), si pentru ca au oprit exporturile de armament catre Ankara, in 2019.

In cele din urma, cele trei tari au ajuns la un acord, anuntat de presedintele Finlandei, Sauli Niinisto in prima zi a summit-ului de la Madrid, si confirmat ulterior de Jens Stoltenberg.

Intrebat care vor fi primii pasi care vor fi facuti in privinta aderarii celor doua tari, seful NATO a precizat ca ”Finlanda si Suedia au luat deja masuri pentru a-si intari legislatia privind terorismul”.

”Cred ca acest acord este foarte important pentru ca reflecta angajamentul de a fi impreuna ca aliati pentru a gestiona toate provocarile de securitate, inclusiv lupta impotriva terorismului. Finlanda si Suedia vor lucra indeaproape cu Turcia in probleme privind schimbul de informatii, extradarile si, in general, lupta impotriva terorismului”, a adaugat Jens Stoltenberg.

Comments